Typografi möter arkitektur i Habo Selections nya husnummer

Modern är funkisinspirerade husnummer med ett modernt och tidlöst uttryck. Husnumren utgör ett perfekt val för nybyggnation i funkisstil för både villa och bostadsrätt. Foto: Habo
Contemporary har ett nutida formspråk med distinkta och uttrycksfulla husnummer, som samspelar fint med såväl nybyggnationer som moderna villor och offentliga miljöer. Foto: Habo
Foto: Habo

Habo Selection lanserar en exklusiv kollektion husnummer och bokstäver, vilken är deras andra kollektion av exklusiva inredningsdetaljer. Den första kollektionen bestående av stilrena handtag, knoppar och krokar, ritade av arkitekten Thomas Sandell, presenterades för knappt ett år sedan. Kollektionen husnummer och bokstäver har utvecklats i samarbete med designbyrån Grand Public samt typsnittsbyrån Letters from Sweden och har specialritade typsnitt som grund. Kollektionen möter olika stilar på hus och arkitektur med dess två olika typograferingar, Modern och Contemporary.

Många husägare ser det som en självklarhet att lägga tid och energi på val av utemöbler, husets färg, tapeten i sovrummet och tyget till soffan. Enligt typsnittsdesigner Göran Söderström, grundare till Letters from Sweden, bör formen på husnumret väljas med lika stor omsorg som husets övriga inredning. Framförallt betonar han vikten av att välja ett husnummer med en typografi som passar arkitekturen.

Varför ha en vit plastskylt med Helvetica-siffror på sitt hus när man kan välja något som passar arkitekturen? Att göra ett medvetet val kring husnummer känns som ett naturligt steg att ta för att ytterligare skapa sin drömtillvaro.”, säger Göran Söderström.

Sedan 2011 driver Göran typsnittsbyrån Letters from Sweden. Under åren har han utvecklat typsnitt åt bland annat Fjällräven, ICA, Cadillac, Acne Studios och Bullens Pilsnerkorv. Samarbetet mellan Habo Selection och Letters from Sweden har resulterat i en unik och exklusiv kollektion av husnummer och bokstäver. Kollektionen är svensktillverkad och framställs i aluminium.

Typografi utgör grunden för all grafisk design och spelar en stor roll i det offentliga rummet, samtidigt som den kan framhäva upplevelsen av arkitektur. Att formge nya typsnitt som kan kommunicera och skapa någon form av estetik eller identitet är en fascinerande process. Utmaningen ligger i att få alla tecken i ett typsnitt att verka tillsammans, med ett naturligt resultat.”, säger Göran Söderström.