White vann förslagstävling i Kenya

Bild: White Arkitekter.
Bild: White Arkitekter.

White kammade hem första pris i Archasms idétävling om en fristående temporär paviljong i hjärtat av Kenya Amboseli National Park. Paviljongen ska skapa dialog mellan människan och naturen genom en hållbar arkitektur som ska ge besökarna nya sätt att se och uppleva vildmarken.

Förslaget “Through the looking glass - understanding by observation” bygger på en utsiktsplats uppe på toppen av en kulle, mitt i det öppna parklandskapet. Platsen är tänkt att skapa mer förståelse för naturen genom att upplevelse och reflektion.

Besökarna rör sig genom olika nivåer av platser skapade av rammad jord. Platserna skapar olika upplevelser genom hela paviljongen. Fönster ut mot landskapet lyser upp de olika rummen och ramar in parkens olika miljöer. Inbyggda bänkar erbjuder besökarna att uppskatta utsikten i avskildhet. Byggnaden är ärlig i sin konstruktion – tillverkad av tre cirkulära rammade jordmurar och jordgolv förstärkta med träbalkar. Jorden som tas från platsen är trampad av tusentals djur.

På taket möts besökarna av den slående panoramautsikten. Inspirerad av det dramatiska vulkaniska landskapet kommer besökarna till ett slutet rum med ett öppet hål i taket där ljusstrålarna lyser upp rummet. Den svala nyansen i det inneslutna rummet inbjuder till tyst kontemplation av de intryck som samlats i vildmarken. På natten skyddas och värms besökarna i kammaren och elden ökar samtidigt värmen som lagras i de rammade jordmurarna. Med tiden kommer paviljongen att återgå till naturen igen.