Soundsticks av Andrea Ruggiero

Foto: Offecct
Foto: Offecct
Foto: Offecct
Foto: Offecct

2017 bjöds den italiensk/ungerska formgivaren Andrea Ruggiero in till Offecct Lab för att hitta ett sätt att omvandla restmaterial till en högpresterande kommersiell produkt. Efter två år av utveckling är Offecct stolta över att kunna ge marknaden ljudabsorbenten och rumsavdelaren Soundsticks. 

Att göra en kommersiell produkt av restmaterial är lättare sagt än gjort. Men efter omfattande diskussioner och workshops med formgivaren Andrea Ruggiero, utvecklades en metod och en design som inte bara säkerställde en hållbar produkt, utan även en produkt som kunde tillföra något nytt och relevant till akustisksegmentet. Soundsticks består av överblivet textilmaterial från produktionen av stoppade möbler, vilket sedan pressats ihop till formen av en tub som hålls ihop i ändarna av lock av återvunnen aluminium. Dessa textila “stickor” hängs i en skena som kan kombineras i en rak eller böjd följd beroende på behov och rum.

– Det här projektet utvecklades genom många diskussioner och olika försök att hitta sätt att hantera akustik i dagens miljöer.  Soundsticks  är ett nytt innovativt koncept för rumsavdelare som hjälper till att reducera oönskade ljud på publika platser och i öppna kontorsmiljöer, säger Andrea Ruggiero.

– Alla måste börja tänka om och återanvända jordens resurser. För oss betyder det att man bara kan äga sin design och funktion, aldrig materialet, det är på lån från naturen. Därför är jag glad över att vi lyckades ta Soundsticks från en idé till en kommersiell produkt, säger Anders Englund, Design Manager på Offecct.

Hängandes i olika höjder, i grupp eller på rad, Soundsticks påbyggningsbara hängningssystem ger mängder med möjligheter att skapa nya rum och miljöer. Du balanserar ljudet i rummet genom att justera antalet Soundsticks, och stickornas runda form ger både avskildhet och tillåter ljus att sippra igenom. När Soundsticks slumpmässigt hängs i olika färger i samma nyans framträder även ett diskret men fängslande kamouflagemönster som påminner oss om hur vackert återvinning kan vara.

Soundsticks presenterades för första gången 2018, i Milano på Salone del Mobile under Offecct Lab. Offecct Lab är en avdelning där nya tekniker, material och former prövas för att driva utvecklingen inom möbelindustrin framåt. Det är en del av Lifecircle, Offeccts övergripande strategiska arbete med hållbar design.

 

 

Om Andrea Ruggiero
Andrea Ruggiero studerade på Domus Academy i Milano och tog därefter sin examen i produktdesign på Parsons School of Design i New York. Som hälften italienare och hälften ungersk, har Andrea växt upp i både Italien, Kina och Österrike. Med sin utbildning som industridesigner, tar sig Andrea Ruggiero an design som en specialist i sitt sätt att föra olika discipliner samman. Utöver produktdesign har han varit aktivt involverad i design och utveckling av identitetssystem, möbler, förpackningar och miljöer. Hans tvärvetenskapliga sätt att jobba är fokuserat på att leverera övergripande designlösningar till nystartade företag och internationellt etablerade varumärken. Hans arbeten har under åren blivit utvalda till flertalet utmärkelser, bl.a. Interior Design’s Best of Year, IDEA Award, D&AD Award och flera Good Design utmärkelser, exempelvis för fåtöljen Tempo, som han designade för Offecct 2008.