Carl Hansen & Son växer sig större

Foto: Carl Hansen & Son

Carl Hansen & Son Holding A/S presenterar sin årsredovisning för 2018, som för nionde året i rad visar på tillväxt. 2018 nådde den globala efterfrågan på möbeltillverkarens danska designklassiker nya höjder och genererade en omsättning på 84,1 miljoner Euro. Det är den högsta omsättningen någonsin i företagets 111-åriga historia. 

En solid tillväxt på de europeiska och nordamerikanska marknaderna, öppnandet av fyra nya flaggskeppsbutiker på tre kontinenter och en omfattande digital omvandling. Det är bara några av anledningarna till att den danska möbeltillverkaren Carl Hansen & Son presenterar en årsredovisning med den högsta omsättningen någonsin i bolagets 111-åriga historia. Omsättningen för 2018 landar på 84,1 miljoner Euro (DKK 628 miljoner), vilket motsvarar en tillväxt på 26,3 procent jämfört med 2017, medan årets resultat slutar på 1,4 miljoner Euro (DKK 10,5 miljoner).

Den internationella efterfrågan på Carl Hansen & Sons danska designklassiker, som exempelvis Hans J. Wegners tidlösa kvalitetsmöbler, har aldrig varit större. Utvecklingen på de europeiska och nordamerikanska marknaderna under 2018 har varit särskilt anmärkningsvärd.

– Jag är stolt över att vår globala tillväxtresa fortsätter oförtrutet. Tillväxten i Europa och USA var särskilt stark, vilket innebär att vår export snart kommer att utgöra tre fjärdedelar av våra sålda produkter. En massiv efterfrågan över hela världen är en bekräftelse på att det internationella intresset för våra danska möbelklassiker och vårt hantverk i världsklass bara ökar, säger Knud Erik Hansen, VD för Carl Hansen & Son, som är mycket nöjd med resultatet.

Populariteten för högkvalitativ dansk möbeldesign världen över kommer inte som någon överraskning för Knud Erik Hansen.

– 2018 märkte vi verkligen att kunder över hela världen efterfrågar hållbara produkter och design som kan hålla i generationer. Jag upplever att ”slit och släng”-kulturen är på väg bort och att denna trend bara kommer att fortsätta under de kommande åren. Till skillnad från många av våra internationella konkurrenter arbetar vi uteslutande med naturens egna material, som exempelvis trä från välskötta skogar, säger Knud Erik.

Under räkenskapsåret för 2019 kommer Carl Hansen & Son att lägga till ytterligare ett antal ikoniska designer, som skapats av några av Danmarks största möbelformgivare, till sin redan imponerande kollektion. Bland dessa finns Børge Mogensens Huntsman Chair, hans Contour Chair samt utomhusserien Deck Chair. Dessutom kommer Carl Hansen & Son att introducera Hans J. Wegners matstol CH30 och Frits Henningsens mästerverk, soffan Coupé, som alla kommer att ingå i kollektionen. Utöver detta kommer Carl Hansen & Son att utöka Embrace-serien, skapad av den berömda österrikiska designtrion EOOS, genom att lansera ett originellt bordskoncept.