Trendspaning del 4

Lisa Hilland visade nya möbler i furu för det egna varumärket Myltha. Inspirationen kommer från den jämtländska naturen och svenskt furu. Hilland utforskar även den traditionella japanska tekniken att bränna träytan till olika stadier av förkolning, kallad Shou Sugi Ban. Grattis Lisa till eget varumärke!
Finska Nikari visade fina möbler i trä. Rumsavskiljaren Skandinavia finns i oljad ask eller furu och är designad av danska Cecilie Manz. Vackert, lent snickeriarbete!
Ny är roliga vattenkannan Grab från Northern, designad av Stine Aas. Grab finns i många färger. Vill man ha mycket vatten får man väl hålla i pipen. Foto Chris Tonnesen
En dekorativ armatur från Pholc är Bounce designad av Monika Mulder. Bounce är i metall och opalglas och finns i två storlekar.
På mässan visade Sanova bland annat tuffa tvättställsblandare, design David Rockwell. Här i koppar med kryssvred. Serien Inciso tillverkas i 11 ytbehandlingar av amerikanska Gessi. Foto Sanova
Nytt samarbete för Offecct med den brittiske designern Michael Young resulterade i snygga, nätta Young, en fåtölj och en soffa att trivas i. Young är bekväm och har stil, det vill säga en alldeles egen stil med den quiltade klädseln i tyg från Kvadrat i en fin mättad djupblå färg. Träram och ben i ask.
Ny hos Offecct var formsäkra Babled, som ursprungligen var en marmorskulptur, skapad av Lissabon- baserade, franske designern Emmanuel Babled. Nu har konstverket transformerats till en bekväm fåtölj. En solid sockel binder samman stolen med golvet. Här sitter formgivaren själv i sin skapelse. Foto Jonas Anhede
Matti Klenells eleganta soffa Font, skapad för renoverade Nationalmuseums restaurang, lanseras nu av Offecct för en bredare marknad. Font har en enkel form med en rund ryggkudde och ett grafiskt uttryck som passar i många offentliga miljöer. Det finns också raka delar att bygga med. T52 Kan utgå om… men det är rätt kul!
Mässans poppigaste monter hade italienska Saletti med en rad kitschiga föremål, excentriska möbler, tokiga och ibland vulgära plastobjekt och prydnadssaker. Men i montern trivdes man ganska bra. Och en del av deras varor säljs i välrenommerade butiker med hög svansföring när det gäller design.

På Stockholm Furniture & Light Fair kunde några trender urskiljas, men det var samtidigt en väldig blandning av stilar, material och färger. En hel del återlanseringar var på plats med nya tyger, något praktiskt tillägg och variationer av tidigare modeller. Vi såg mycket ljust trä, smarta soff- och kontorssystem, mycket vita möbeltyger bland roströda och en del innovativ belysning. Intressant var även att se att renoveringen av Nationalmuseum i Stockholm var ursprunget till både möbler och belysning.