Badrumstrender

Nya kollektionen Neb från Agape är stilren och enkel i Cristalplant, designad av Benedini Associati. Här har nischen med handfat, hyllor och spegel fått en avvikande, mjuk orangerosa kulör, som skapar värme i det strikta rummet. Att fönstret är dekorativt stör förstås inte. Foto Agape
Ceramica Cielo erbjuder många modeller och kombinationer, ofta designade av Andrea Parisio och Giuseppe Pezzano. Här är det Multiplo, en praktisk vägghängd handfatsmöbel som kan fås i flera färger och med svart metallram och fristående handfat. Det strikta blir harmoniskt och inbjudande med den vackra väggen av träribbor. Foto Ceramica Cielo
Zucchetti/Kos har nyligen belönats med Good Design för innovativa WaterCandy, en praktisk, lätt handdusch formgiven av Ludovica och Roberto Palomba. En silikonrem håller fast duschen i handen. Lättmanövrerade WaterCandy kan användas för massage med olika intensitet. Foto Zucchetti/Kos

Av Sylvia Hardwick  

Ingress

Originalitet och spänning kan skapas på flera sätt. Ett är att skapa stor kontrast mellan det faktiska rummet, det vill säga väggar och golv, och badrumsinredningen. Det finns en del exempel på mörka väggar mot extremt vitt kar och handfat. Och vackert trä förekommer både på väggar och i inredning. Med svarta inslag skapas ofta den viktiga kontrasten.

Brödtext

Väggar, eller en bit vägg, kan också vara i vacker iögonfallande mosaik eller vara en ruff, avskavd mur. Mjuka färger finns med som dekor eller genomgående tema. Vi ser även skimrande glas, guld och andra metallinslag.

Mörkt och sammetslent

Riktigt mörk är väggen och lite ljusare golvet i Agapes presentation av nya kollektionen Neb, formgiven av Benedini Associati. Neb är minimalistisk i rena former i vit, tunn Cristalplant och lite ljust trä i en hylla. Den dekorativa, kraftiga kontrasten passar den verkligt modige.

Scavolini är inne på samma idé med sin mörka vägg av sammetslena plattor. Allt inredning är mycket strikt i vitt utom den välkomnande fåtöljen som gör allt mer lekfullt. Badkaret har särskilt stränga linjer i denna kollektion kallad Lagu, designad av Studio Castiglia Associati. 

Väggen som dekor

Att en vägg med vacker, färgstark glasmosaik kan skapa lust och habegär visar Bisazza med sin nya kollektion, byggd på kristaller från Swarovski och där den lysande mosaiken Sodalite ingår. Den blå färgen är riktigt intensiv och ger vattenvibrationer. 

Nästan dess motsats är Pedinis råa, avskavda, murade vägg. Den kontrasteras av deras rätlinjiga, enkla, vägghängda lådsystem i ljus valnöt. Pedinis program Wellness är formgivet av Domenico Paolucci. Här råder inte glamour men andra kvaliteter.

Devon-Devon föreslår att man livar upp miljön med en färgad panel. Men deras stilrena, dekorativa Elysées Boiserie är inte gjord i trä som man först tror utan i keramik. Idén är smart och kanske kommer det lite starkare kulörer med tiden.  

Mjuka färger

Skogsgrönt är Vedums nya satsning. Det är finstämt och rogivande i smultna gröna toner i badrummet med kollektionen Mezzo. Vedum satsar på tidlösa material och möblering med en fåtölj precis som Scavolini. Men de vet också hur viktigt det svarta är för att få liv i helheten. 

Harmoni råder även i Scavolinis badrum med serien Idro, skapad av Studio Castiglia Associati. Det är mattlack i mjukt grönt mot vitt. De vägghängda delarna utgör en elegant minimalism. 

Skön är även den färgade väggen med skåp och spegel i Agapes andra variant av kollektionen Neb. Två orangerosa toner i nischen skapar harmoni och värme åt rummet. Dessutom får den som speglar sig en hälsosammare ton i ansiktet.  

Trä skapar harmoni

Att trä har en vänlig inverkan på inredning vet man hos Ceramica Cielo. Den ganska strikta handfatsmöbeln Multiplo står fint mot den vackra väggen av träribbor. Möbeln finns i flera färger. Designer är flitiga Andrea Parisio och Giuseppe Pezzano.   

I ett andra exempel på kollektionen Wellness visar Pedini en lyxig mörk vägg med liggande ekfaner. Mot detta har man hängande skåp i en ljus ton liksom vitt handfat. Känns harmoniskt och hälsosamt.

Rapsel går hela vägen. Deras japaninspirerade badbalja Ofuro i sibiriskt lärkträ står på ett golv och framför en vägg av träribbor. Matteo Thun och Antonio Rodriguez har skapat sköna Ofuro.

Sådant som glimmar

Lyxigt med bladguld på insidan blir Kreoos och designern Enzo Bertis ikoniska handfat Gong nästan konst. Det är ytterst raffinerat med guldet mot olika slags marmor, även om det är snyggt utan också.

Glass Design har nu satsat på ett handduksstativ i stål med ett nätt glashandfat kallat Tondo Plus. Stativet är svart och handfatet kan fås i svart, vitt och särskilt elegant i guld- eller silverskimmer. 

Lyser gör också amerikanska Graffs vred i olika metaller och även i guld. Historien bakom med inspiration från Chicagos brandförsvars logo är dessutom kul.

Blänker gör det också om Zucchetti/Kos praktiska handdusch WaterCandy som också kan användas för egen kroppsmassage. WaterCandy fick nyligen priset Good Design för sin nätta, smarta utformning. Design Ludovica och Roberto Palomba.

Svart för kontrast

Att svart sätter fart på designen är tydligt. I bägge Ceramica Cielos bilder är det svarta kranar och speglar med svarta ramar som gör det spännande. Lite mer feminint hade det varit med handfat i rosa ur deras program Terre di Cielo. Formgivare är Andrea Parisio och Giuseppe Pezzano.

Engelska SplinterWorks har det spännande hängande badkaret med tillhörande handfat, allt tillverkat i blåsvart kolfiber. I mötet med naturmaterial som marmor och trä blir de vassa formerna mjukare som i badrummet framtaget med Studio Milne, och ändå utan att tappa sin kraft.

Inda har tillsammans med Matteo Thun tagit fram den minimalistiska och eleganta serien Indissima. Nätta Indissima bygger på tunna, svarta metallstativ, svarta ramar och vred. Det är mycket raffinerat och dessutom materialsnålt.  

Tror att jag helst vill ha den fristående handfatsmöbeln Albume från Antonio Lupi, i någon av varianterna med marmor och Cristalmood. Designer är Carlo Colombo som har känsla för det spektakulära. Nu har han lagt till varianter helt i Cristalmood – stiligt men marmorn vinner nog.