Maria Lomholt som ny styrelseordförande för Svensk Form

Foto: Maria Lomholt

På föreningen Svensk Forms årsmöte den 25 maj valdes Maria Lomholt till ny styrelseordförande. Maria efterträder tillfällig ordförande Henrik Orrje som haft rollen sedan årsmötet 2018. Maria Lomholt arbetar idag med konstglas på Orrefors Kosta Boda och har flera års erfarenhet av design, hållbarhetsarbete och marknadsföring. 

Maria Lomholt ser framemot uppgiften som styrelseordförande och att leda utvecklingen av Svensk Form framåt. Hennes vision är att driva hållbarhetsfrågorna inom design och samtidigt skapa en starkare samverkan med de 13 regionalföreningar Svensk Form har i hela landet. 

”Orrefors Kosta Boda är stolta att få ta del av Maria Lomholts långa erfarenhet och kunskap inom design- och konstbranschen i Sverige. Vi på Orrefors Kosta Boda ser det här som ett stort erkännande att vi har en hållbar företagskultur som driver engagemang och kunskap inom företaget.” - säger Ulf Kinneson, VD på Orrefors Kosta Boda. 

Med 30 års erfarenhet inom design, hållbarhet och marknadsföring har Maria Lomholt blivit en förebild för utvecklingen av svensk design. Maria har bland annat lett designutvecklingen och ansvarat för försäljningen på designgruppen Element Design, ansvarat för marknadsföringen och exportförsäljning för David Design, varit ansvarig för designarbetet för textilföretaget Kinnasand och ansvarat för kommunikationsarbetet i designföretaget Art and Technology by Proventus. Under 10 år var Maria Lomholt global varumärkeschef på Skanska, där hon också var starkt involverad i Skanskas hållbarhetsarbete. Hon satt under sex år i Konstfacks styrelse och drev under lika många år ett galleri som i huvudsak visade glas från Kosta Boda tillsammans med formgivare som Gunnel Sahlin och Ann Wåhlström.