Morpheus Hotel Macau av Zaha Hadid – en superlativernas arkitektur

Text: Simon Matthis

Ett av arkitektkontoret Zaha Hadid Architects senaste skapelser är ett unikt monument. Det 40 våningar höga lyxhotellet Melco Crown Entertainment har samma effekt som en skulptur: den väcker nyfikenhet samtidigt som den verkar som skräddarsydd för legendariska City of Dreams i Macaus Cotaidistrikt. Ett kvarter med ikonstatus som blivit karaktäristiskt för det moderna Macau och givit begreppet lyx en ny innebörd.

I grekisk mytologi var Morfeus drömmarnas gud. I Macau har han hjälpt till att få ett projekt på fötter som inleddes som en dröm och nu blivit en drömliknande verklighet. Macau är ett hörn av Asien som väcker längtan och är lika rik på sevärdheter och superlativ som någonsin Las Vegas i USA. Så till den grad att somliga säger att Morfeus hotell helt enkelt smälter in i bakgrunden.

Det är inte bara hotellets yttre som fascinerar - byggnadens fakta är också häpnadsväckande. Vilket inte är överraskande eftersom det är den nu framlidna Zaha Hadid - den enda kvinnan som vunnit Pritzkerpriset - som ritat detta hotell med dess spektakulär arkitektur, imponerande byggteknik och unika utseende, byggd av material som är ovanliga för hotell. Dess spektakulära yttre har en insida som ständigt blottlägger nya vinklar, linjer och perspektiv.

Inspirerad av tusenåriga jadefigurer till lyckobringare valde Zaha Hadid en yttre form och konstruktion som å ena sidan helt bestämmer inredningens utformning och å den andra ger största möjliga designfrihet. Hur kan det vara möjligt? Den organiska stålkonstruktionen är världens största exoskelett (utanpåliggande skelett) och ett under av ingenjörskonst. Stödd av 28 000 ton stål reser sig byggnaden, av 70 000 kubikmeter armerad betong, 160 meter upp i luften. 

Den gallerliknande stål-, aluminium- och glasstrukturen ger byggnaden dess rytmiska, svävande estetik. Öppningar i byggnaden ger den ett ytterligare lager av komplexitet, både volymmässigt och strukturellt. Dessa öppningar både sammanlänkar och separerar de två tornen i byggnaden. För inredningen skapar den här konstruktionen strukturell frihet och underlättar extravagant inredning. Som de 730 femstjärniga plusrummen och hotellets publika badrum, samtliga utrustade med SensoWash i duschtoaletter från Duravit.

Eller ta det spektakulära 40 meter höga atriet i hotellobbyn som genomskärs av två luftbroar. Panoramahissar ger oväntade vyer över atriet och spännande siktlinjer in i byggnaden. Belägen mitt bland lyxiga villor, olika restauranger med Michelinstjärnor, kasinon och köpcentrum, lämnar detta hotell inga önskningar ouppfyllda. Fyrtionde våningens infinitypool ger en hisnande utsikt över allt detta. Morfeus, som hotellet tagit sitt namn efter, ser till att även den största drömmen kan bli sann…