Beckmans Designhögskola + Johanson

Jessica Westerberg och Tilde Ullberg fr Beckmans Designhögskola.
Bild från skissfas projektet med Tilde Ullberg och Jessica Westerberg.

Nytt projekt med lansering under Stockholm Furniture Fair 2020.

Uppmärksamheten kring tidigare projekt har varit stor. Första året tilldelades Sarah Hasselqvist och Melinda Urbansdotter utmärkelsen ”Årets Nykomlingar Form Award 2018” för sin generösa stol VENT.  Andra året nominerades Josefin Zachrisson och Mira Bergh Edenborgs skulpturala stol SEATS till ”Longlisted Dezeen Awards 2019”.
 

Nu ser Johanson fram emot ett nytt samarbete. Årets elever är Tilde Ullberg och Jessica Westerberg som har fått briefen att utarbeta en möbel för break out areas. En flexibel, mindre sittmöbel som fyller hålrummet för kortare sittningar, spontana möten. En möbel som ska vara enkel att flytta på och gärna är stapelbar. På Johanson gläder man sig åt det nystartade projektet. ”Det känns bra att åter vara en av aktörerna i Beckmans möbelkurs. Lite extra spännande att projektet denna gång innehåller en brief. Samarbeten av detta slag ger oss en unik chans att få ta del av tankar och idéer från framtidens formgivare och samtidigt ge eleverna tillgång till vår produktion och kunskap. En verkligt gynnsam situation för alla inblandade,” säger Dan Johanson.
.
 

Projektet har inletts och första besök i Johansons produktionsanläggningar har avverkats. I skrivande stund är de mitt inne i skissfasen för att om cirka tre-fyra veckor kunna presentera prototypen.
Projektet är fortfarande i sin linda. Tilde och Jessica planerar inför sin andra resa ner till Markaryd och jobbar intensivt med att forma sina idéer. Deras mål är att utforma något som passar in i befintligt sortiment och kanske rent av kan bli en bestående produkt i framtiden. ”Det känns väldigt lyxigt att vi under utbildningen får tillgång till yrkesbranschen genom att samarbeta med ett etablerat möbelföretag. Den främsta utmaningen för oss är att med små medel ta fram en pall med stor personlighet som är produktionseffektiv och aktuell för en hållbar marknad”, säger Tilde & Jessica.
Hur slutprodukten kommer att se ut är fortfarande långt ifrån klart. På frågan vad vi kan förvänta oss att möta i februari, svarar de: ”Vi hoppas kunna presentera en extra sittplats för break out areas. En stapelbar pall med tvättbar klädsel som bygger på en kula med referenser från äldre svarvade möbler och en och annan influens från insektsvärlden.”