Inspiration och urval för dig inom inredningsbranschen, jun, 24 2019
Senaste Nytt

Alessis multikulturella resa i nya kollektionen Edo

Foto: Matteo Imbriani
Foto: Matteo Imbriani
Foto: Matteo Imbriani
Foto: Matteo Imbriani
Publicerad av
Redaktionen - 27 nov 2018

Redan på 80-talet började Alessi experimentera med spännande detaljer och kreativ utveckling av klassiska grytor och kastruller. 2018 gör den spanska arkitekten och industridesignern Patricia Urquiola sin tolkning av just detta i den nya kastrull- och grytserien Edo.

PatriciaUrquiola hämtade sin inspiration till Edofrån många olika håll. Hon blandar kulturella referenser och personliga relationer med influenser från såväl sina egna baskiska rötter, den japanska befolkningen och det latinamerikanska språket där ”sentimentala, emotionella och kulturella minnen belyser de element som ligger till grund för kraften i varje projekt och produkt.”

– Det här projektet är mitt svar på det som jag observerar i dagens samhälle. Det är multiplikationen av fantastiska utbyten mellan olika kulturer, berättar formgivaren Patricia Urquiola.

Namnet Edo härstammar från det latinska verbet ”edere” som betyder ”att äta” – men är också det forna namnet på Tokyo, en stad som ligger designern extra varmt om hjärtat. Edo-kollektionen består av 16 olika produkter i olika storlekar och material. Edo:s hårda och industriella design tonas ner med inslag av ovanliga detaljer i form av polerade rosettformade handtag och knoppar som efterliknar de typiska huvudbonaderna från Baskien. Kastrullerna är framtagna i 18/10 rostfritt stål med PVD-beläggning och stekpannorna är tillverkade av non-stick-aluminium, även dessa med PVD-beläggning.