Inspiration och urval för dig inom inredningsbranschen, jun, 24 2019
Senaste Nytt

Artilleriet återupptar produktionen av designikonen etcetera

Foto: Artilleriet
Foto: Artilleriet
Foto: Artilleriet
Foto: Artilleriet
Foto: Artilleriet
Foto: Artilleriet
Publicerad av
Redaktionen - 12 dec 2018

Etcetera designades år 1970 av Jan Ekselius och har sedan dess ofta fått stå som en ikon för 70-talets formgivning. Än idag är efterfrågan på Etcetera stor och serien företräds med jämna mellanrum bland världens främsta auktionshus för design. I ett unikt samarbete mellan Artilleriet och formgivaren Jan Ekselius återupptar Artilleriet nu originalproduktionen av Etcetera. Fåtöljen med sin karaktäristiska och organiska form är en del av svensk designtradition, garanterad att höja nivån på varje miljö där den placeras.

- Vi är oerhört glada att få samarbeta med Jan Ekselius och att få förvalta en designikon som Etcetera och föra den vidare in i framtiden. Vår målsättning är också att återlansera Etcetera i världen, Etcetera är en stor ikon bland annat i USA och Frankrike men har sedan många år endast varit möjlig att få tag i på andrahandsmarknaden. Som med all hållbar design känns Etcetera lika aktuell idag som när den designades och dess form och komfort är i en helt egen klass, säger Christian Duivenvoorden och Sofie Ekeberg, grundare av Artilleriet.

Kunskapen och erfarenheten från originaltillverkningen har tagits tillvara under arbetet med produktionen av Etcetera. Tillsammans med hantverkare med erfarenhet av Etcetera hos J.O. Carlsson och Forsbergs i Småland har tillverkningen återupptagits för att möta absolut högsta klass av kvalitet och hållbarhet. Tillverkningen av Etcetera vittnar om ett genuint hantverk, en äkta kärlek till möbeln och en unik yrkesskicklighet.

- Det hela började när jag som student vid Royal College of Art i London upptäckte hur fint och naturligt elastiska material formade sig när de sträcktes över en konvex form. Jag gjorde en prototyp i skolans verkstad av bockat stålrör och juteväv, som doppats i latex. Prototypen blev sedan ett av mina examensarbeten. När produktionen startade 1972 vid J.O. Carlsson insåg vi att den elastiska väven var svår att använda och jag började leta efter ett ersättningsmaterial. Jag hittade det så småningom hos Volvo, när de uppfann sitt ställbara svankstöd av Pullmaflex. Nu har konceptet och komforten utvecklats ytterligare med hjälp av elastiska band, säger Jan Ekselius.

- Jag är mycket glad för samarbetet med Artilleriet, som har ett designtänk som rimmar med mitt eget. Jag ser fram emot nylanseringen. Knappast hade jag kunnat föreställa mig att Etcetera skulle vara så efterfrågad efter snart 50 år, avslutar Jan Ekselius.