Inspiration och urval för dig inom inredningsbranschen, jul, 17 2019
Senaste Nytt

Bordets primadonnor

Foto: DAWID
Foto: DAWID
Foto: DAWID
Foto: DAWID
Foto: DAWID
Foto: DAWID
Publicerad av
Redaktionen - 17 jan 2019

I utställningen Plateaux – bordets primadonnor presenterarCharlotte Birnbaum sina bordsskulpturer i matsalen på Hallwylska museet. Hennes smakfulla objekt har skapats genom att diverse udda delar av porslin, metall och glas monterats ihop på ett vis som skapar en ny överraskande och tilltalande helhet. Dessa konstverk har blivit till som ett resultat av mångåriga studier av bordsdekorationer och gastronomiska traditioner i Europa. I en rad böcker har Charlotte återupplivat 1600-talets servettkonst och spektakulära bordskultur. Barocken var också de överdådiga pastejernas och sockerskulturernas epok.

Dessa konstfulla platåer hämtar sin inspiration från den bortglömda sockerkonst som en gång i tiden prydde varje fashionabel bankett. Samtidigt är de samtida konstföremål som kan försköna ett middagsbord.

Att duka ett bord är alltid att skapa ett slags utställning. Bordet kan ses som en scen och måltiden som ett stycke teater. Till utställningen på Hallwylska museet utkommer en rikt illustrerad katalog med texter av Charlotte Birnbaum och författaren Aris Fioretos. Fotografierna är skapade av DAWID. Katalogen ges ut av konstförlaget Walther König i Köln.

Jag skriver om mötet mellan mat och konst. Samtidigt har jag alltid varit intresserad av att samla på vackra, udda föremål. På sätt och vis är dessa platåer resultatet av mina gastronomiska studier. De är en hyllning till gamla tiders sockerbagare och till hela den överdådiga bordskultur som idag till stora delar fallit i glömska”, säger Charlotte Birnbaum.

Charlotte Birnbaum är medlem av Gastronomiska akademien (tallrik 9) och författare till en rad böcker om mat och konst. Hon är redaktör för bokserien On the Table (Sternberg Press, New York). I Sverige representeras hon av C F Hill.

Den 13 februari  kl 17.30 ger Charlotte Birnbaum en visning av utställningen och berättar om sina platåer.