Inspiration och urval för dig inom inredningsbranschen, jul, 17 2019
Senaste Nytt

van Deurs vinner designpriset Formex Formidable

Plisserade sjal, formgivare Susanne Beskow.
Plisserade sjal, formgivare Susanne Beskow.
Kryddkvarn av Skepphults gjuteri, formgiven av Carl & Carl
Kryddkvarn av Skepphults gjuteri, formgiven av Carl & Carl
Publicerad av
Redaktionen - 16 jan 2019

Det jurybedömda priset Formex Formidable 2018 går till företaget van Deurs för deras plisserade sjal, formgivare Susanne Beskow. Hederspriset Folkets val, som är framröstat av allmänheten, går till företaget Skeppshults gjuteri för deras kryddkvarn som är formgiven av Carl & Carl.

Formex Formidable 2018
Föremål: Plisserad Sjal
Företag: van Deurs
Formgivare: Susanne Beskow

Juryns motivering: ”När Susanne Beskow återvinner textilier – gamla sjalar – uppstår en ny, förädlad och lyxig helhet. Ett hantverk och ett utsökt mode i en unik kollektion av en designer med passion för plissering.”

Folkets val
Föremål: Kryddkvarn
Företag: Skeppshults gjuteri
Formgivare: Carl & Carl

Juryns motivering: ”Pepparkornen och örterna – aldrig tidigare har vi sett kryddkvarnen mala med en sådan konstruktion i distinkt och bestämd form. Tungt gjutjärn med nätt uttryck.”

Juryn 2018 består av Synnöve Mork, formgivare; Dan Gordan, designjournalist; Kerstin Wickman, professor i design- och konsthantverkshistoria; Emma Olbers, designers och Kajsa Falck-Torlegård, Formex. Tävlingen omfattar 12 nominerade föremål och för att bli nominerad måste produkten ha ställts ut på Formex vår eller höst 2018. Den ska vara ny för året, bedömas efter designhöjd och vara tidstypisk.