Inspiration och urval för dig inom inredningsbranschen, jul, 17 2019
Senaste Nytt

Vägghyllan Ikon

Foto: Stolab
Foto: Stolab
Foto: Stolab
Foto: Stolab
Publicerad av
Redaktionen - 28 jan 2019

Ikon är en helt ny vägghylla tillverkad i massiv björk eller ek, där alla detaljer är svarvade på ett sätt som gör att hyllan förmedlar ett mycket bearbetat, mjukt och exklusivt uttryck.

Stefans formgivningsprocess av hyllan började med funderingar kring pinnstolar som med sina svarvade detaljer har möjlighet till rationell tillverkning och smäckra konstruktioner. Här inspirerades Stefan bland annat av Stolabs moderna klassiker Lilla Åland och Miss Holly. Var det möjligt att göra en ”pinnhylla” enligt samma principer?

 

Med den svarvade detaljen som bärande element började hyllan ta sin form och det slutliga resultatet blev en hylla representativ både för Stefans formgivning och Stolabs kunskap kring väl bearbetade trämöbler och -detaljer.

Vinklar, tappar och urfräsningar för väggfästen i de flyttbara hyllplanen, gör att de ligger stadigt. En mjuk profil på undersidan av de massiva hyllplanen ger hyllan ytterligare ett karaktärsdrag. Ikon finns i två grundutföranden där skillnaden är djupet på hyllplanen, 21 eller 28 cm.

Stefan är formgivare och har studerat design och möbeltillverkning bland annat vid Malmstenskolan och Konstfack i Stockholm. Han har gjort sig känd för att utforma innovativa lösningar för material, form och funktion. Hans ambition är att hitta nya lösningar på gamla problem ochatt utveckla nya produkter för hur vi lever våra liv idag. Han betraktar sig fortfarande som en hantverkare och ser även de minsta detaljerna som en integrerad och viktig del av designen. Stefans intresse för nya material och tekniker, tillsammans med ett öppet sinne och kunskap om både traditionellt hantverk och moderna industriella processer, resulterar ofta i unika och innovativa produkter.