Inspiration och urval för dig inom inredningsbranschen, apr, 25 2019
Senaste Nytt

Nytt liv åt Bodil Kjærs arkitektoniska möbelserie

Foto: Carl Hansen & Son
Foto: Carl Hansen & Son
Foto: Carl Hansen & Son
Foto: Carl Hansen & Son
Foto: Carl Hansen & Son
Foto: Carl Hansen & Son
Foto: Carl Hansen & Son
Foto: Carl Hansen & Son
Publicerad av
Redaktionen - 31 jan 2019

 

Pressmeddelande 31 januari 2019

 

CARL HANSEN & SON GER NYTT LIV ÅT BODIL KJÆRS ARKITEKTONISKA MÖBELSERIE

 

 

 

Under sin mångsidiga karriär arbetade Bodil Kjær för att skapa harmoni mellan design och arkitektur – en ambition som 1959 resulterade i en elegant serie utomhusmöbler som karaktäriserades av så höga funktionella och estetiska kvaliteter att den också var lämplig för inomhusbruk. Nästan sex decennier efter den ursprungliga lanseringen av Indoor-Outdoor utökar Carl Hansen & Son sin kollektion med designklassiker med den arkitektoniska möbelserien.

För Bodil Kjær har design alltid innefattat en dialog med arkitektur, och hennes arbete har alltid skapats för människor. Ofta har det varit kopplat till specifika projekt, och förverkligat kravet på ett tydligt estetiskt och funktionellt samspel mellan byggnader, utrymmen och inredningar. Så var också fallet med Indoor-Outdoor – en möbelserie som Kjær designade 1959 för den amerikanska marknaden.

Kjær fick i uppdrag att utforma utomhusmöbler som både skulle få vacker patina och erbjuda bekvämlighet. Kjær själv strävade efter att få möblerna att framstå som en naturlig förlängning av den omgivande arkitekturen. Utomhusmiljöns form spelade en viktig roll för möblernas storlek och utseende, vilket baserades på filosofin att möblers storlek alltid bör vara i balans med dess omgivande miljö. En annan viktig punkt var att möblerna skulle designas för att tåla ett föränderligt klimat med vind, sol, salt, snö och dimma.

– När jag designade möblerna 1959 var utomhusmöblers estetik inte särskilt viktigt i USA. Utomhusmöbler var huvudsakligen fristående föremål utan något som helst samband med den samtida arkitekturen. Jag, å andra sidan, såg möbler som ett arkitektoniskt element vars storlek borde relatera till de omgivande ytorna. På samma sätt borde utomhusmöbler relatera till formatet av byggnader. Utomhusmiljöer kräver möbler av en viss storlek för att uppnå en harmonisk helhet, förklarar Kjær, som tog sin skandinaviska inställning till design till USA 1957.

Indoor-Outdoor designades för modernistiska utrymmen och för väderförhållanden som liknar de i Danmark. Samtidigt förenar designen det bästa av skandinaviska och internationella designtraditioner. Möblerna har en tydlig identitet, en uppenbar enkelhet, och är baserade på högkvalitativa material och förstklassigt hantverk. Alla dessa skäl gör det verkligen rimligt att lägga till Bodil Kjærs sofistikerade möbelserie till vår kollektion, säger Knud Erik Hansen, vd på Carl Hansen & Son.

Serien Indoor-Outdoor består av en loungefåtölj, ett litet bord vars höjd matchar fåtöljens, ett matbord, en matsalsstol, en tvåsitsbänk, en hammock och en solsäng – inspirerade av kubismen, som har bevisat sin bestående visuella dragningskraft. Under årens lopp har serien tillverkats i olika massiva och ädla träslag, inklusive mahogny, teak och ask. Carl Hansen & Son lanserar nu Kjærs klassiska serie på nytt i massiv teak, ett träslag som tål olika väderförhållanden, får vacker patina och är lämpligt för både inomhus- och utomhusbruk.

– Teak har en varm, rödbrun färg och är mycket hållbart tack vare de naturliga oljorna. Träet kräver minimalt underhåll och får en ännu vackrare färg med tiden om du väljer att inte behandla det med olja, säger Knud Erik Hansen.

 

Serien Indoor-Outdoor utstrålar både värme och precision med elegant stilrena former. Fåtöljens lutande sits och ryggstöd omges av två kvadrater som består av armstöd, ben och skenor som sammanfogats med tappning – en metod som kräver stor skicklighet. Borden, bänken och hammocken har samma geometriska princip. Solsängen har en kontinuerligt lutande sits och justerbart ryggstöd. Matsalsstolens design är baserad på samma princip som fåtöljen, men med ett mer öppet ryggstöd.

Idag fortsätter möblerna att utstråla Kjærs anda, med material, fogar och hållbar konstruktion. Den enda förändringen är möblernas höjd, som har justerats för att passa moderna mänskliga proportioner. Alla säten, stolar och sängar kan levereras med eleganta kuddar av väderbeständigt Sunbrella-tyg.

Om Bodil Kjær
Under sin långa och framgångsrika karriär har professorn och arkitekten Bodil Kjær (f. 1932) rest runt i världen för att samla kunskap och förmedla sina insikter om relationen mellan design och arkitektur. Kjær har därmed på ett betydelsefullt sätt bidragit till att sprida principerna för modern dansk design. Kjær ägnade två år åt studier vid Frederiksberg Technical College och School of Interior Design i Danmark, och finslipade sedan sina kunskaper inom design ytterligare i USA via American Scandinavian Foundation. Det var under åren i USA som hon formgav ett antal möbler – eller arkitektoniska element, som Kjær själv föredrar att kalla dem. Hennes syfte har aldrig varit att skapa skulpturala statusföremål, utan snarare att hitta funktionella, ekonomiska och estetiska lösningar. Som möbeldesigner har Kjær alltid fokuserat på att konstruera möbler ur ett rent tekniskt perspektiv – inifrån och ut, snarare än baserat på form.