Inspiration och urval för dig inom inredningsbranschen, apr, 25 2019
Senaste Nytt

Nordiskt hållbart designarv

Foto: Mater
Foto: Mater
Foto: Mater
Foto: Mater
Foto: Mater
Foto: Mater
Publicerad av
Redaktionen - 01 feb 2019

 

Danska Mater är först med att vända upp och ner på traditionerna inom nordiska designklassiker och återlanserar nu en möbelserie designad av Nanna Ditzel - framställd av fisknät och plastavfall från världens hav. "Det är helt i mammas anda. Precis som Mater var hon otroligt intresserad av att utforska nya material, och jag är säker på att hon hade älskat 2019 års version av de ursprungliga trädgårdsmöblerna i trä från 1955", säger Dennie Ditzel, som förvaltar arvet efter en av Danmarks största designikoner.

 Sedan företagets trevande start 2006 har Mater uteslutande samarbetat med nya, moderna formgivare. Med trädgårdsmöbelserien Ocean träder det hållbara, nordiska designvarumärket in i raden av producenter som återlanserar möbler från designikonernas eftertraktade arkiv - men väljer att göra det på sitt eget vis:

 "Som producent har vi ett ansvar för att utveckla och använda material och metoder, som inkluderar återanvändning av allt det avfall som tornar upp sig på vårt klot. I våra ögon är en möbel inte hållbar bara för att den kan hålla i 80 år - i synnerhet inte när det faktiskt finns tekniker för att skapa äkta hållbar design", säger Henrik Marstrand, direktör och grundare av Mater. Samtidigt avslöjar han sin dröm om att gå tom på råmaterial:

"Jag är högst medveten om att vi inte kan rädda världen genom att skapa en möbel. Men vi kan ta de första stegen - och tänk om vi en gång måste stoppa produktionen för att haven har tömts på plast. Det vore ju fantastiskt."

 Den nya serien består av en stapelbar stol och ett bord i två olika storlekar. Ocean by Nanna Ditzel är gjord för uteliv och av material som i högsta grad har bevisat att de tål väder och vind. Varje stol innehåller knappt ett kilo återvunna fisknät, medan resten av materialen är annat plastavfall från haven samt biobaserad plast (en mindre resurskrävande och lättare nedbrytbar form av plast) för att säkerställa stabiliteten. Metallramen har en finish i kanonmetall. Det är ännu inte möjligt att tillverka en ram av återvunnen metall då detta material är för poröst. I gengäld kan Ocean deponeras och sorteras korrekt efter ett långt liv eftersom ram (metall) och lameller (plast) kan skiljas åt. Detta har i sig själv en stor betydelse i förhållande till hållbar produktion.