Inspiration och urval för dig inom inredningsbranschen, apr, 25 2019
Senaste Nytt

Kasthall och Sight unseen

 Foto: Lasse Fløde / Kasthall
Foto: Lasse Fløde / Kasthall
 Foto: Lasse Fløde / Kasthall
Foto: Lasse Fløde / Kasthall
 Foto: Lasse Fløde / Kasthall
Foto: Lasse Fløde / Kasthall
Publicerad av
Tilly Österholm - 05 feb 2019

Kasthall lanserar en ny version av sitt webbaserade designverktyg Rug Designer. Verktyget har tidigare använts för att skapa personlig och unik design av vävda mattor, men uppdateras nu till att även innefatta tuftade mattor. För att visa på möjligheterna i verktyget lanserar Kasthall ett nytt designsamarbete med den kreativa duon Monica Khemsurov och Jill Singer, grundare av det New York-baserade designmagasinet Sight Unseen. Under Stockholm Furniture Fair presenteras två mattor som Sight Unseen formgivit med hjälp av Rug Designer.

Rug Designer togs fram med syftet att underlätta för arkitekter och inredare, och verktyget blev snabbt mycket uppskattat. Inledningsvis innefattade Rug Designer de vävda kvalitéerna Häggå och Arkad, där kunden kunde välja mellan tio respektive nio olika mönster och 160 grundfärger och accenter. Nu utökas Rug Designer med Mark, en ny tuftad kvalité som finns tillgänglig i 116 färger, antingen enfärgad slät eller med enklare geometriska mönster. För att visa Rug Designers fantastiska möjligheter för stylister och inredningsarkitekter presenteras nu två mattor av Sight Unseen, en rund tuftad matta och en gul och rosarandig vävd matta.

– Jag tror att man måste testa Rug Designer för att förstå dess möjligheter och ta reda på vilken riktning du vill gå. Undermedvetet under designprocessen så hämtade vi inspiration från klassiskt illusionsmåleri, även kallat trompe l'oeil, med dess geometriska mönster som ofta återfinns på byggnadsfasader i Milano, säger Monica Khemsurov, medgrundare av Sight Unseen.

Randiga mattor kan anses vara en vanligt förekommande företeelse men Sight Unseen ville skapa något överraskande med ränderna. Som en hyllning till Kasthall, hämtade Sight Unseen sin inspiration från Skandinaviens rena formspråk. Färgvalen är hämtade från en färgpalett som Sight Unseen ofta förknippas med, och gärna återkommer till.

– Vi fascineras av hur man kan använda färg på ett elegant men nytänkande sätt, vi gillar att skapa spännande och unika färgkombinationer, oftast genom tonala variationer eller starka kontraster. I den vävda mattan ser vi exempelvis kombinationer av puderrosa och en dovt rosa nyans samt senapsgult i kombination med en djupare ton av ockra, säger Jill Singer, medgrundare av Sight Unseen.

– Vi ville skapa en intressant mix med ränder, och valde därför att vända ränderna i två olika riktningar i den tuftade versionen. Men samtidigt ville vi inte bli för lekfulla i vårt uttryck, utan behålla en sofistikerad stil. Verktyget gjorde det lätt för oss att experimentera och prova våra idéer utan att ha ett blankt blad framför oss. Vi ville se om vi kunde skapa något som vi själva faktiskt ville leva med, och såhär i efterhand anser jag att vi lyckades, säger Monica.

I den tuftade kvalitén Mark används samma garn som de vävda kvaliteterna Häggå och Arkad, vilket gör det enkelt att matcha olika mattor i större projekt. Mark kan tuftas i vilken storlek och form som helst. Kvalitén i Mark består av hundra procent ull från Nya Zeeland, men namnet har dock hämtats från den plats där Kasthalls huvudkontor och fabrik funnits sedan 1889, Marks kommun.