Inspiration och urval för dig inom inredningsbranschen, apr, 25 2019
Senaste Nytt

Ikoniska klassiker

Foto: Marco Covi
Foto: Marco Covi
Foto: Marco Covi
Foto: Marco Covi
Foto: Marco Covi
Foto: Marco Covi
Foto: Marco Covi
Foto: Marco Covi
Publicerad av
Redaktionen - 06 feb 2019

Under 2019 års upplaga av Stockholm Furniture Fair ämnar det italienska designvarumärket Arper att tolka rådande trender inom arbetsmiljö. Ett urval av företagets kollektion, både designikoner och intressanta nyheter, kommer att visas. Alla nyheterna som presenteras är formgivna av designduon Lievore Altherr.

 Bland nyheterna finns det skulpturala panelsystemet Paravan, den multifunktionella stolen  Cila  Go och den eleganta stapelbara stolen Stacy. Den ergonomiska skrivbordsstolen Planesit och en uppdaterad version av stolen Cila kommer också att visas. De tidigare lanserade produkterna Kiik och Pix Cubo, formgivna av den japanske designern Ichiro Iwasaki kommer också vara representerade i utställningen.

Som svar på den snabba förändringen i vår arbetsvardag har Arper utvecklat konceptet ”Lifelong learning”, där designvarumärket vill lyfta forskning och trender kring arbetsmiljö. Arper tar fasta på hur föränderlig vår arbetsvardag är och ger utrymme för detta i sina produkter. Den ständiga utvecklingen förutsätter också att produkterna för dessa föränderliga miljöer uppdateras och anpassas efter de aktuella behoven.

Ett exempel på ett sådant behov är möjligheten att kunna avgränsa större utrymmen.Paravan är ett modulärt och färgstarkt panelsystem som kan kombineras och skapa nya uttryck för att avgränsa utrymmen. Den prisbelönta designstudion Lievore Altherr har i den nya kollektionen fokuserat mycket på användandet av färger och strukturer. Panelsystemet är arkitektoniskt i sitt utförande och det både uttrycker, skapar och definierar utrymme. Likt parenteser runt en konversation skapar Paravan med hjälp av ljudabsorberande paneler intimitet i öppna ytor och kontorslandskap och underlättar för både fokus, koncentration och samarbete.

Den uppdaterade modellen Cila Go är en multifunktionell stol med flera sittmöjligheter och kan fungera som både stol, fåtölj och pall. Cila Go erbjuder också nya smarta förvaringsmöjligheter för till exempel böcker, datorer eller väskor. En klassisk mantel är inspirationen bakom Cilas form. Designduon Lievore Altherr pekar på hur manteln alltid varit en symbol för kunskap, men samtidigt kan betraktas som en sköld och något att skydda sig under. Den lätta formen smälter enkelt in i alla miljöer. Basen på hjul med flera sittmöjligheter, och med eller utan armstöd, finns också tillgänglig med en skrivbordsskiva, vilket förvandlar Cila Go till en flexibel och mobil arbetsstation.

– I arbetet med att ta fram Cila Go har vi också inspirerats av Félix Candelas arkitektur, han arbetade mycket med skyddande bågar och valv. Känslan av skydd är en väsentlig del för att kunna känna koncentration och tillit, detta behövs för till exempel inlärning, men också generellt i livet, säger formgivaren Alberto Lievore.   

 Stolen Stacy är stapelbar och lätt, vilket gör det enkelt att skapa sittplatser för många personer i stora och öppna miljöer, exempelvis i konferens- och skolmiljöer. När stolarna inte längre behövs kan upp till 40 stolar enkelt staplas på varandra och smidigt rullas bort med hjälp av en tillhörande vagn.

 Det modulära systemet Kiik består av sittplatser, bord, ottomaner och konsoler i grafiska former – och med en myriad av olika konfigurationsmöjligheter – som skapar stunder för arbete, sammankomster eller avkoppling. Kiik har skapats för att tillgodose behoven i till exempel väntrum, universitetslounger, kontorsutrymmen, möteslokaler och utrymmen som används för flera olika ändamål. Genom sin modulära natur och de många olika alternativen för val av material och finishar, kompletterar Kiik enkelt alla miljöer och kan användas i alla sammanhang. 

Kiik är formgiven av designern Ichiro Iwasaki som även designat den lekfulla ottomanen Pix Cubo. Pix Cubo finns tillgänglig i regnbågens alla färger och är, likt byggklossar, lätt att flytta på för att bygga ihop oändliga sittkombinationer.