Inspiration och urval för dig inom inredningsbranschen, jul, 20 2019
Senaste Nytt

100% återvunnet

Foto: IIttala
Foto: IIttala
Publicerad av
Redaktionen - 22 maj 2019

Iittala främjar hållbara val för en bättre framtid. Den begränsade utgåvan dricksglas, som finns tillgänglig från våren 2019 som en del av serien Raami, är gjord av återvunnet glas från Iittala glasfabrik. Återvunnet glas sparar både energi och naturresurser. Iittala siktar på att, inom en snar framtid, återanvända merparten av allt sitt restglas som råmaterial till nya produkter.

Iittalas formgivare och hantverkare har inspirerats av naturen i årtionden. Denna djupa respekt för naturen kommer tydlig fram i glasprodukternas färger och organiska former, och i Iittalas engagerade strävan efter bättre levnadssätt och hållbara val.

Iittalas dukningsserie Raami, designad av Jasper Morrison, kompletteras under våren med ett nytt dricksglas av återvunnet glas. Denna begränsade utgåva är tillverkad helt av återvunnet glas från Iittalas glasfabrik och innehåller inga nya råvaror alls. Iittalas glasfabrik är en av världens första industriella tillverkare som skapar dricksglas av enbart återvunnet glas.

Klassiska spår
Den lugna, svala färgen på det återvunna dricksglaset kastar en vacker skugga och inbjuder till beröring. Råmaterialet består av överblivna bitar från munblåsta Aalto-vaser, färgade dricksglas och Aalto-skålar.

Även om glaset har fått sin egen unika färg passar det perfekt ihop med resten av Raami-serien och skapar en bra grund för en god atmosfär vid bordet från morgon till kväll, för alla tillfällen.

Återanvändning av överblivet glas sparar energi och resurser 
Det återvunna glaset vid Iittalas glasfabrik kommer från efterbehandlingen av munblåst glas, upphällning av smält glas och kvalitetskontrollen, om produkten inte uppfyller Iittalas stränga kvalitetskrav. Överblivet glas används som råmaterial till nya föremål eller återvinns för att tillverka till exempel isoleringsmaterial.

Återvunnet glas sparar både energi och naturresurser. Produkter som är tillverkade av återvunnet glas är lika slitstarka, klara och högkvalitativa som de som är gjorda av rent råmaterial. Iittala strävar efter att utnyttja merparten överblivet glas från fabriken i produktionen av nya glasprodukter. När det gäller klart glas kommer detta mål att nås redan under sommaren.