Baldwin & Guggisberg — glaskonstnärerna återvänder till sina rötter

Philip Baldwin och Monica Guggisberg, det internationellt berömda amerikansk-schweiziska glaskonstnärsparet, återvänder till landet där började sin resa inom glaset för 40 år sedan., Paret möttes 1979 på Orrefors glasskola i hjärtat av det svenska glasriket dit kärleken till materialet hade lockat dem — Philip från sin hemstad New York, Monica från Bern i Schweiz. Här började de sin privata och professionella relation som de sedan dess har fört dem till ateljéer i Schweiz, Paris och numera i lantliga Wales.

Efter skolan i Orrefors spenderade paret två år som lärlingar hos mästerglasblåsaren Wilke Adolfsson och konstnären/formgivaren Anne Wärff (senare Wolff), en erfarenhet som fick ett stort inflytande över deras konstnärliga uttryck och förståelse för materialet. Baldwin & Guggisbergs konstnärliga arbete har sedan dess byggt upp deras anseende bland världens mest respekterade glaskonstnärer, med museiutställningar världen över och representation i många ledande offentliga och privata samlingar.

You, Me and the Rest of Us på Galleri Glas är parets första soloutställning i Sverige. Utställningen lånar sin titel från en av den serie spektakulära installationer som Baldwin & Gugginsberg förra åter presenterade i Katedralen i Canterbury, Storbritanniens största och heligaste katedral: en 20-meters båt hängande i katedralens huvudskepp, symboliserande utställningens teman migration, mångfald och gemenskap.

Detta titelverk, uppbyggt av hundra flaskformer i tre distinkta färger, sammanhållna i ett ramverk, kan betraktas som en bild av de oavvisliga ojämlikheterna mellan människor. Utöver att ge utställningen dess namn så kommer detta verk att inta en central position vid utställningen på Galleri Glas, där Baldwin & Guggisberg visar helt nya verk skapade exklusivt för utställningen.

”Vi ville fortsätta den dialog som vi inledde med Canterbury”, säger Monica Guggisberg. ”Med vårt arbete vill vi hylla den styrka som finns i mångfald och strävan efter en balans mellan det individens och samhällsgemenskapens behov.”
Kan ses på Pop-up butiken  på NK i  Göteborg under maj till Juni