Jonas Bohlin, graffitimålning och ett rivet plank

Foto: Johann Bergenholtz
Foto: Johann Bergenholtz
Foto: John Nelander
Foto: John Nelander

Vandalorum i Värnamo växer. Den 16 januari var det nämligen dags för plankrivningsceremoni – ett startskott för den första utbyggnaden av detta spännande konst- och designcentrum. 

På dagen 6 år efter första spadtaget, var det dags för nästa steg i Vandalorums utveckling och sedan portarna öppnades för allmänheten 2011 har verksamheten växt snabbt. I genomsnitt har Vandalorum årligen ett 15-tal spännande konst- och designutsättningar (fram till den 28 februari visas t.ex. Bea Szenfeld experimentella konstnärliga plagg i oväntade material) och har de senaste åren haft mer än 60 000 besökare om året.

– Att vi nu bygger till har flera olika skäl, säger museichef Elna Svenle. Dels har vi vuxit ur våra nuvarande lokaler, men främst beror det på att vi vill kunna erbjuda fler utställningar inom så väl konst som design.

För att markera starten på utbyggnaden, genomfördes den 16 januari en ”plankrivningsceremoni” på Vandalorum, som inleddes med en föreläsning av Jonas Bohlin. Jonas, som även var delaktig vid första spadtaget för 6 år sedan då han formgav de spadar som användes, har stora förhoppningar för den nya Formladan.

Efter föreläsning och invigningstal, bjöd Jonas Bohlin in den samlade publiken till att gemensamt skapa ett stort graffitti-konstverk med fyra olika teman – Himlen som dansar, Jorden som sjunger, Luften som andas och Vattnet som porlar. De närmare 150 besökarna släppte verkligen loss sin skaparlusta på det plank som sedan revs med gemensamma krafter för att ge plats åt den nya.  

– Det känns roligt att ha blivit inbjuden för att få hålla också i den här ceremonin, som är avsparken för Vandalorum etapp två. Och det var riktigt härligt att se att ”revolutionären och barnet” vaknade hos alla de människor som deltog i målandet och plankrivningen, säger Jonas.

 

Den 800 kvadratmeterstora utbyggnaden består av en utställningslada och ska möjliggöra en yta avdelad helt för ”ledande nordisk möbelkonst med fokus på formgivning, process och material”. Redan nu har den nya byggnaden fått smeknamnet ”Formladan” och den kommer även att innehålla en formstudio för workshops, föreläsningar och seminarier inom konst och design där högskola, industri och näringsliv möts. Fokus för den nya ladan blir nordisk formgivning och möbelkonst, men inte i form av en traditionell samling.

– Här vill vi visa spännande BC/AC-föremål (before/after), som varit viktig och har brutit ny mark, säger Karin Lundh, vice ordförande på Vandalorum. Det blir inte en traditionell samling, utan den formgivning och design vi ställer ut kommer att ha sin utgångspunkt i föremål som gör avtryck och som kanske inte alltid är definierbara vid första ögonkastet. Formladan ska kännas levande och också ge barn, vuxna, studenter och näringsliv möjlighet att själva prova, göra och experimentera i vår nya Formstudio.

– För oss är det värdefull, att med hjälp av konsten och formgivningen, sätta fart på hjärnan. Vi saknar ju ämnet bildförståelse och formgivning i skolan – och här vill vi ge så väl unga som gamla möjligheten att få en förståelse för formgivningens betydelse. Formladan kan också en viktig del i att hålla den svenska och nordiska möbelindustrin levande, menar Karin Lundh, eftersom vår avsikt är att den också ska fungera som en mötesplats för formgivare och nordisk möbelindustri.

Förutom den nya ladan ska det adderas ett 50-tal sittplatser i restaurangen samt en ny fristående produktionsbyggnad för tillverkning av utställningar och platsspecifika verk. Ombyggnationen förväntas ta ett år att färdigställa och kosta ca. 16 miljoner kronor.  En investering som återigen möjliggjorts med hjälp av de tre tunga partners som även stod bakom finansieringen av den första byggnationen av Vandalroum – familjerna Hamrin, Liljedahl och Svenstig.

– Som ni kanske vet är de kvarvarande planken är symboler för framtida utbyggnader av Vandalorum, säger Vandalorums ordförande Jan Ove Forsell. Men här gör vi saker och ting på småländskt vis vi tar det steg för steg, när ekonomin tillåter och tiden är rätt.

– Vi är otroligt glada att genom denna utbyggnad kunna erbjuda publiken fler utställningar. Vi kan nu, sida vid sida, visa angelägen konst och banbrytande design. Utbyggnaden ger också en permanent plats åt våra universitets- och högskolesamarbeten som är en del av Vandalorums grundkoncept, säger Elna Svenle.

Ännu har vi inte sett en separatutställning med Jonas Bohlins design på Vandalorum, men kanske blir det Jonas som får premiärutställningen i den nya Formladan när den står klar någon gång 2017/2018?