Grannhuset i Genève

Byggnaden sedd framifrån och dess placering på tomten. De tre nivåerna följer den svaga lutning och är helt integrerade i terrängen. Tydliga geometrier men mycket sofistikerad strukturplanering möjliggör kombinationen av stora glasytor med träramar.
Ingången till byggnaden med ett stort ”utsnitt” i den främre väggen som visar projektets huvudprinciper: rymd, ljus, utsikt.
Vardagsrummet mot köket. Första våningens glasräcken framhäver de väl definierade volymerna och släpper samtidigt in ljus.
Byggnadens baksida. Strukturer och volymer särskiljs genom sina positioner och färger.
Matplatsen i det stora köket, där takfönster kan öppnas för att inkludera terrassen och inne och ute nästan flyter in i varandra.
Den dubbla takhöjden vid ingången.
Stora badrummet. Enkla och tydliga linjer men sofistikerade design präglar nivåskillnaderna och de låga trappstegen upp mot det inbyggda badkaret.
En öppen ateljé där man kan arbeta, läsa och koppla av samtidigt som att njuta av utsikten.

Text: Roberta Angelini
Översättning: Simon Matthis
Foto: Andrea Martiradonna

Bara cirka tio kilometer från den vackra staden Genève har ett ungt gift yrkesverksamt par från Italien slagit ner sina bopålar. För att skapa ett modernt boende har de valt italienska Damilanostudio Architechts för att utforma sitt nya hem.

Byggd på en halvhög kulle med svag lutning breder byggnaden ut sig i tre nivåer på en tomt som är hela 830 kvadratmeter stor. Planen är orienterad i nord-sydlig sträckning samtidigt som fasaden vänder sig i olika vinklar.  

I källaren, helt integrerad i marken, finns ett garage för två bilar och teknikutrymmen.

.
Markplanet är utformat som en öppen och mer publik del i syfte att skapa rymd och ljus, med så få väggar som möjligt men med fullhöga fönster, vilket ger projektet dess särprägel och löper som en röd tråd genom arkitektens och husägarnas tankar och önskemål.   

Efter entrén ligger vardagsrummet med utsikt genom de mycket stora fönstren – vilket skapar en gränslös atmosfär där allt verkar stråla samman - och det är den verkliga överraskningen när man kliver in i denna kompakta byggnad om runt 425 kvadratmeter i tre nivåer. En liten, öppen korridor leder direkt in i köket med en matplats som kan förlängas genom att öppna skjutdörrar mot en intilliggande terrass så att inne och ute blir ett enda rum. Ett gästrum och ett badrum kompletterar bottenvåningen.
De privata rummen på den övre nivån är vertikalt förenade med den lägre tack vare ett utrymme med dubbel takhöjd nära trappan, vilken leder till en balkong och en öppen ateljé där man kan arbeta, läsa och koppla av med utsikt över det omgivande landskapet.

I anslutning till det rummet ligger ett badrum, en garderob och det stora sovrummet. Alltsammans präglas av en tydlig design som utan kompromisser understryker ett av de viktigaste elementen i projektet: den hisnande utsikten över landskapet med Europas högsta berg Mont Blanc i fjärran.
Taket är byggt som en trädgård bestående av sedum för att minska miljöpåverkan och även förbättra husets energieffektivitet.  

Trädgården har planerats av arkitekten så att den följer byggnadens struktur genom tre stora blomlådor i tre steg.