Bucktown Residence – en lyckad förvandling

Familjens konstsamling är huvudattraktion i det stora vardagsrummet med specialritad inredning; den oregelbundna soffan i signalrött kontrasterar mot den kolgrå mattan och borden i vitek med stålgrå laminatskiva.
Sittplats för avkoppling: moderna röda plaststolar bryter av mot den vackra träfasaden, ljus silas ner genom metallgallret.
Husets två översta våningar med uteplatserna som ger fin utsikt i alla väderstreck.
Vardagsrummet med soffa i rött som enda färginslag, med vitt, svart och olika träslag ger ett lugnt intryck.
Sovrummet avviker från husets i övrigt modesta färgskala, med sina starka rosa accenter.
Rum med teve och fjärrstyrt barskåp som kommer ut från väggen, samt arbetsplats.
Genomgångsrum vid trappan med högt i tak, matplats bestående av Tulip-bord formgivet av Eero Saarinen och stolar i formgjuten plast av Verner Panton.
Andra våningens insynsskyddade uteplats med generösa sittplatser och belysning i form av vita globlampor, samt en matplats under tak.
Husets entré med liten lummig trädgård med gräs, buskar och träd, fönsterparti, staket, väggpanel och tegelsten skapar tillsammans ett intressant horisontellt linjespel.

I Chicagos expansiva stadsdel Bucktown gjordes ett hem om från grunden för att möta familjemedlemmarnas behov bättre. Huset uppdaterades såväl arkitektoniskt som estetiskt och fick dessutom en rad nya praktiska finesser och smarta tekniklösningar. För uppdraget anlitades arkitektbyrån Min/Day.

Text: Willeam Vendel

Foto: Paul Crosby

Arkitekternas direktiv var att göra det rymliga huset mer funktionellt för den aktiva familjen. Trots husets relativt stora yta på 293 kvadratmeter så uppfyllde det inte riktigt alla de önskemål som efterfrågades. Paret ville bland annat ha en större representativ yta för gäster och umgänge samt mer plats för sin konstsamling.

På grund av budgetens storlek fick arkitekterna göra förändringar som inte svävade iväg ekonomiskt. Utan att röra en enda bärande vägg eller modifiera de befintliga fönstren skapade arkitekterna ett helt nytt hem genom att förändra karaktären på utrymmena, installera ny bättre nyanserad och anpassad belysning och med platsritad och specialbeställd inredning.

ROFYLLT OCH UNDANGÖMD TEKNIK
 Alla de allmänna utrymmena domineras av skåp och väggar klädda med paneler av vitek, som ger en lugn och sammanhållande känsla mellan de olika rummen. Smarta förvaringsutrymmen och teknisk apparatur är gömda bakom träpanelerna medan varmvalsad grafitgrå stål omger eldstaden och vissa bänkar och väggpartier. Hyllor, skåpsdörrar och en köksö med matplats är utförda i blankvitt trä. Möblemanget går övervägande i vitt, grått och ljust oljat trä med inredningsdetaljer i rött och orange.

Några enstaka rum har fått tillåtelse att avvika från den modesta färgskalan och träpanelerna i vitek, såsom blanksvarta träningsrummet, vinkällaren med sina rödlackerade väggar och golv, kontoret i svart, vitt, glas och krom samt det Karim Rashid-inspirerade sovrummet med rosa fondvägg, rosa accenter röd-rosa-lila heltäckningsmatta med geometriskt mönster och rosaprickiga väggar med optiska effekter.

UTEPLATSER HEMMETS HÖJDPUNKT
Huset bästa egenskap är de fantastiska utomhusytorna. Inte mindre än fyra uteplatser på lika många våningar gör att familjen lika enkelt kan umgås under bar himmel när vädret tillåter. De övre våningarna ger dessutom en fin utsikt över staden, uteplatserna bjuder omväxlande på sittplatser för avkoppling, plats för umgänge samt grönska och mindre odlingsprojekt. Arkitekterna lät klä uteplatsernas stålväggar och skjutdörrar med träpaneler som matchar resten av inredningen för att ge ett mer enhetligt intryck och en känsla av kontinuitet mellan ytorna ute och inne.

I källarvåningen sammanbinder en vägg i vitek med skåpförvaring en välförsedd bar i ena änden med en teknikavdelning i den andra. Bakom skåpsluckorna döljs viktiga funktioner som rökgångar. Här finns även en eldstad och utgång till en mindre uteplats. En inbyggd stålskänk fungerar som förvaring för glas och matserviser och ett fönster med träjalusi silar behagfullt igenom dagsljus och ger samtidigt insynsskydd.  Barskåpet är motoriserat och styrs med en handkontroll, det är också försett med inbyggd censor belysning som aktiveras när det blir mörkt och förvandlar möbeln till ett effektfullt ljusobjekt.

FOKUS PÅ FUNKTION OCH SAMVARO
Trapporna i huset har försetts med nya glasskyddsräcken som inte skymmer sikten och ger ett strikt intryck som stämmer fint in med de enkla blanklackade ytorna i resten av inredningen. Huvudsovrummet har liksom övriga utrymmen också panel av vitek på väggarna, här finns också en specialbyggt skrivbord med tillhörande sittplats med träpanel på ryggstödet så att den smälter in i inredningen när den är inskjuten.

Genom att vara konsekventa med ett fåtal dominerande material och en återhållsam färgskala för möbler och inredning, med några enstaka upplivande undantag, platsritade möbler, tekniska finesser och med enkla vita väggar där parets konstverk får utgöra blickfång och huvudattraktion har arkitekterna skapat ett personligt hem där funktion och umgänge står i centrum.

 

FAKTA MIN/DAY ARCHITECTS:

Grundat 2003, med kontor  i San Francisco och Omaha

Drivs av arkitekterna Jeffrey L. Day och E. B. Min

Utbildning: arkitektur, industridesign, konsthistoria, landskapsingenjör

Startade 2014 möbelföretaget MOD med specialritad inredning