BDO:s nya Göteborgskontor hämtar inspiration från hamnens material och kulörer

Den platsbyggda receptionsdisken är ett exempel på den väl genomtänkta inredningen på BDO.s nya kontor.
Konferensrum med specialdesignat bord i stavek.
Snickeripanel i svartrökt ek, lädersoffa med pipstoppad rygg- och mässingsockel.
En sober och diskret färgskala karaktäriserar det nya kontoret.
Inblick i bistron som även kommer att användas för event och för större konferenser.
Skinnsoffor som bjuder in till interaktion och umgänge.
Kopieringsrummet är färgsatt i en pigg, gul kulör.
Bistron fungerar även som en mötesplats för medarbetare och kunder.
Konferensrum i monokrom, stark, lugn tegelorange.

I december flyttade revisionsbyrån BDO in i sina nya lokaler ett stenkast från Göteborgs hamn.  Drygt 100 medarbetare flyttade in i ett yteffektivt aktivitetsbaserat kontor med utsikt över och inspiration från hamnen, både vad gäller material- och färgval.

Text: Annika Wihlborg

Foto: Krister Engström

 

 

–BDO:s nya kontor är inrett i en monokrom och lugn färgskala där kontorsytorna präglas av relativt dämpade och dova färger, medan konferensutrymmena är mer färgstarka. Vi har satsat mycket på specialsnickrad inredning, exempelvis receptionsdisk, biblioteksinredning och soffor. Dessutom förekommer många kvalitetsmöbler från kända formgivare, exempelvis Fritz Hansen, Horreds, Örsjö belysning, Hay, Lammhults och Asplund, säger Katarina Söderström, inredningsarkitekt på Spik Studios.

 

Det nya kontoret är inrett i fyra konceptfärger: mullvadsbrun, ockragul, tegelröd och en djup turkos kulör. Färgskalan och materialen som är vanligt förekommande i Göteborgs hamn har fungerat som inspiration för inredningen. Trä, läder, mässing och andra mer råa material förekommer flitigt på kontoret, där ca 50 procent av ytan består av aktivitetsbaserat kontor och övriga ytor består av traditionella kontorsrum, konferens och grupputrymmen, Bistro och Lounge. Kontorets generösa fönster maximerar utsikten över och intrycken från hamnen, vilket ger en känsla av att hamnmiljön och kontorsmiljön flyter ihop, inte minst i konferensrummen, som karakteriseras av en per rum genomgående kulör på mattor, stolar och väggar. Alla skyltar har namn som präglas av personer och städer med anknytning till hamnen och har alla en story printad på dörren.

 

Från traditionell lösning till aktivitetsbaserat kontor

 

–Projektet har präglats av en nära samverkan mellan inredningsarkitekter, inredningsföretag och projektledare. Vi har fått mandat att tillsammans arbeta fram en lösning utifrån kundens kravspecifikation. Projektet har också varit speciellt eftersom BDO ursprungligen tänkte sig en kontorslösning med traditionella slutna kontorsrum, men under resans gång istället bestämde sig för att satsa på ett aktivitetsbaserat kontor, säger Nicklas Åberg på Ergona, som levererat kontorets inredning, allt från budgetering till upphandling och installation. 

Vi har i mångt och mycket utgått från standardmöbler och därefter modifierat dem på olika sätt för att de ska överensstämma med BDO:s önskemål och behov.

 

Specialsnickrad och påkostad receptionsdisk

 

En av de mest iögonfallande specialsnickrade inredningsdetaljerna på BDO:s nya kontor är den drygt sex meter långa receptionsdisken. Den fungerar som ett naturligt blickfång och sätter tonen för kontorets övriga inredning.

–Receptionsdisken är både påkostad och elegant. Det var en utmaning att få till alla de rundade former som finns på såväl receptionsdisken som flera av de övriga specialsnickrade möblerna. Överlag så bidrar specialsnickerierna till att skapa en sofistikerad atmosfär på kontoret, säger Roger Kärrbring, projektledare för BDO:s nya kontor från Tuve Byggs sida.

Tuve Bygg har även tillverkat inredningen till det nya kontorets biblioteksrum samt en buffé i lunchrummet med en toppskiva av carraramarmor. Buffén är dessutom klädd med droppformade plattor av ljusgrått klinker.

–Vi har även snickrat ett sex meter långt konferensbord i stavlimmad ek med fiskbensmönster. I anslutning till receptionen finns även en bar, som även den karakteriseras av rundade former, säger Roger Kärrbring.