Överdådigt möter rustikt på Grand Palais Hugo i Norrköping

inredningen i restaurangen karaktäriseras av en rustik stekhuskänsla.
En lila soffa fungerar som färgklick.
Inredning, detaljer.
Mycket energi har lagts på att hitta intressanta textilier.
Inredning, detaljer.
Nattklubben - det var viktigt att inredningen kombinerade Hugos helhetserbjudande både i klubben och restaurangen.
Klubben.
Klubben.

 

I centrala Norrköping ligger det stora nöjespalatset Grand Palais Hugo, som består av stekhus, klubb och bowling. Stilen är överdådig och ruff på samma gång.
– Inredningsstilen kombinerar en rustik stekhuskänsla med en trendig tolkning av fransk rokoko.

Text: Annika Wihlborg

Foto: Elise Carlsson/Grand Palais Hugo

– Vi har utvecklat ett unikt sätt att skapa koncept. Under detta konceptarbetet uppenbarade sig ett antal värdefulla ingångsvärden. Dessa värden har vi använt för att skapa ett komplett koncept med en tydlig röd tråd. Ett av målen i vårt arbete med att skapa en ny inredning på Grand Palais Hugo var att tydligt markera dess ställning som ett stort och trendigt nöjespalats. Då den tilltänka menyn andades Amerika valde vi att kombinera en klassisk stekhuskänsla med en modern tolkning av trendig rokoko. Den sistnämnda stilen blir en kontrast som gör konceptet unikt säger John Eriksson, creative director på Nordiq Interior Solutions, som tillsammans med inredningsarkitekten Johan Hansson utformat det nya konceptet och inredningen.

Inredningen i nattklubben och restaurangen består av ett spännande möte mellan rokoko och rustik stekhuskänsla. Soffor, fåtöljer och smidesarbeten med rokokokänsla och stoppmöbler klädda i sammetstyg kombineras med ruffa träbord, kohudar samt lampor och andra detaljer i rå metall.

Sammet som accent

–Traditionell stekhusinredning ger ofta ett ganska tungt intryck som vi lättade upp och kontrasterade med hjälp av möbler och textilier med inspiration från rokokon. Vi jobbade mycket med olika typer av sammet, både som klädsel på de stoppade möblerna och i form av draperier som tillför en exklusiv känsla. En lila sammetsfärg fungerar som accentfärg i restaurangen och en turkos dito i nattklubben, säger John Eriksson.

Det förekommer mycket textilier med djurmönster som anknyter till stekhustemat. Andra material som förekommer flitigt är antikläder och metallarbeten i såväl råstål som rostfritt och koppar. I taket finns dekorplattor av blank metall som tillför mer rymd och en exklusiv känsla till restaurangen och nattklubben.

–Även om inredningen i nattklubben och restaurangen följer en gemensam röd tråd så är balansen mellan stilarna olika. I nattklubbsdelen är rokokoinfluenserna mer påtagliga, säger John Eriksson.

Fler exempel på hur vi kombinerar och kontrasterar stilarna i konceptet är besticken där gaffeln är ett pråligt silverbestick medan kniven är ett grovt grillbestick med ett rejält trähandtag. Ett annat exempel är personalens klädsel där man kombinerar en finare skjorta och ståtlig fluga tillsammans med ett råare förkläde i skinn. Kontrasterna visar sig också i restaurangens tavlor där mänskliga kroppar i praktfulla kläder kombineras med djurhuvuden.

­–Det är helheten som är det viktigaste och att man med den kan berätta något speciellt och på så sätt skapa ett intryck, avslutar Johan Hansson.