Försvagad lönsamhet för Lindex gav sämre resultat för Stockmann 

Stockmanns varuhus i Helsingfors. Stockmann litar på att dess varuhus- och näthandelsenhet blir lönsam nästa år. Foto: Stockmann/Flickr.

 

En försvagad lönsamhet för Lindex i Sverige ledde till ett försämrat rörelseresultat för Stockmann under årets andra kvartal.

Stockmanns korrigerade rörelsevinst i april–juni uppgick till 14,6 miljoner euro, jämfört med 17,5 miljoner ett år tidigare. Orsaken en försvagad lönsamhet för modekedjan Lindex i Sverige, uppger Stockmanns vd Lauri Veijalainen i ett pressmeddelande

– Åtgärder kommer att vidtas för att förbättra försäljningen och lönsamheten, uppger Veijalainen.

Koncernens omsättning minskade till 281,3 miljoner euro. Året tidigare var omsättningen 320,7 miljoner euro.

Stockmann litar på att dess varuhus- och näthandelsenhet blir lönsam nästa år. Stockmann uppger att omsättningen utvecklas stabilt och att försäljningen har ökat en aning både inom mode och inom kosmetika.

I juni undertecknade Stockmann ett avtal om att sälja Delikatessens affärsverksamhet i Finland till S-gruppen. Om ett godkännande från Konkurrens- och konsumentverket erhålls i år kan transaktionen enligt Stockmann förverkligas i slutet av året.

Koncernens resultatprognos för hela året hålls oförändrad och den korrigerade rörelsevinsten väntas blir bättre än i fjol. Omsättningen väntas sjunka eftersom affärsnätet och produktsortimentet förändras.

Stockmann Oyj Abp är ett finländskt börsbolag inom detaljhandeln med huvudkontor i Helsingfors. Stockmanns fyra affärsenheter är varuhusgruppen, modekedjan Lindex, Hobby Hall samt modeaffärskedjan Seppälä.