Köksinspiration del 1

Arclineas köksö Convivium visades på höstens London Design Festival i detta lyxutförande med dörrar i bronsfinish, förstärkta med PVD för att bli extra slitstarka. Toppskivan Artusi i vintagestil är i rostfritt med 12 cm droppskydd, dubbla vaskar, flera hällar och gas. Förvaringsskåpen med dörrar i rökt ek i modell Principia har trä på olika ledd men bildar ändå en enhet med ugnar, kyl och frys, skåpinredning från Maxalto, skafferi och handtag i brons. Designer är Antonio Citterio. Foto Sim Cannetty-Clarke
Formgivaren Sebastian Cox och deVol har utformat flera kök. Sågat och flätat trä, mässingskranar, glasdörrar och arbetsbänkar i koppar, Carraramarmor och ek ger den personliga stilen. Man använder endast hållbart, engelskt virke som björk, ask och bok. Köksön på ben bidrar till det lätta och luftiga. Några färgprover visar hur betsen tränger in i det taktila träet. Foto deVol
En variant av Ernestomedas kök Soul, formgivet av Giuseppe Bavuso. Här fungerar det väl sammanhållna köket som en rumsavdelare. Den kraftiga, mörka trälisten ramar in det praktiska köket. I väggskåpen återfinns ugnar och ytterligare köksredskap. Och ledbelysningen i hyllorna gör allt till en levande enhet, en slags köksö. Foto Ernestomeda

Originellt, lyxigt och idéstarkt i köket

Av Sylvia Hardwick  

Rostfritt, brons eller mässing... Mörkt trä eller ljusare med ådring… Monokromt laminat i mörkare toner eller traditionellt vitt… Det finns många valmöjligheter i det stora utbudet av designade kök. Lyxen kan ligga i lugna, dämpade färger och ge önskad harmoni när man stänger ytterdörren. Den kan ligga i dynamiken som skapas när material kombineras. Och den kan ligga i fantasifulla lösningar, där man tagit hänsyn till material och hållbarhet.  

Minimalismen erbjuder idag både harmoni och trivsamhet. Vi ser mer trä, mjukare former, livlig marmor och många kök i lite mörkare toner. Och det praktiska, funktionella är inte bortglömt. Här visar vi några lyxiga, raffinerade lösningar men också mer lekfulla, originella från unga företag och designer.

Gediget i trä

Uno Form är ett företag som använder trä på ett både personligt och praktiskt sätt. Ända sedan den första C-serien av Arne Munch 1968 har det handtagslösa, skulpturala köket varierats på ett otal sätt. De kombinerbara, liksidiga kubernas lådlameller har gjorts i de flesta träslag och toner.

En mjuk, harmonisk känsla är det i engelska Podesta Designs familjekök vid Lowndes Square i London. Det är liggande amerikansk valnöt som kombinerats med rostfritt i skåp och köksö. Tillsammans med Silestone och Carrara bildas en ljus, trivsam inredning.

Ett exempel på när trä används på ett sobert sätt är Vedums kök. Den nya luckan Liv i brunbetsad ek ger ett gediget intryck tillsammans med väggskåp med tonat glas och läderhandtag, mörk kompositskiva och ett mörkt plankgolv. Köket andas hemtrevnad på ett exklusivt sätt.

Trivsamt i trä i olika nyanser är det i Arclineas kök Convivium som visades på höstens London Design Festival. Köket ger ett ombonat intryck dominerat av valnöt med vertikal ådring och vask och stänkskydd i livlig, mörk marmor.    

Intryck från restaurangmiljö

Extra hygieniskt i rostfritt är det i Abimis kök Ego i Udine. Köket är nämligen tillverkat i stålet AISI 304, som innehåller krom och nickel. Det används ofta i restaurangkök med höga hygienkrav. Stålet är inte magnetiskt och drar därför inte till sig smuts. I Udine är Ego placerat utmed en vägg. Det har de karaktäristiska runda, integrerade formerna och den inskjutna sockeln. Ego är skapat av Abimis och arkitekten Alberto Torsello.

Samma mjuka former är det i den svarta varianten av Ego utmed en vägg och i den chockrosa ön. De polerade ytorna och de helt integrerade dörrarna är praktiska och lätta att hålla rena. Det svarta är minimalistisk raffinerat och det chockrosa kul.

Mera svart och mörkt

Antonio Citterios och Arclineas kök Italia är i sidenmatt, svart metallaminat. Till detta mycket rostfritt i form av toppskivor med droppskydd och fläkt, modell Artusi. Handtagen i nickel är integrerade. Belysningen skapar trivsel. På skåpen till höger ser man att köket är svart.

Svart är det dominerande intrycket av Minacciolos kök med köksön Minà i oxiderat stål och höga skåp ur serien Natural Skin. Väggen och golvet ger ytterligare tyngd åt den minimalistiska, lite dystra industrikänslan trots det röda vredet på köksön. Tilläggas kan att både Minà och Natural Skin finns i flera varianter. En variant av Natural Skin är skåpväggen i borstad mässing, som är både lyxig och lite sträng.   

Nästan svart är Valcucines raffinerade och tidlösa kök Genius Loci, designat av Gabriele Centasso. De utstickande lådgreppen har en fantasifull dekor i glas med ett geometriskt trompe l’oeil-mönster, som ger en lekfull karaktär åt det strikta köket. Lådgreppen kan också fås i trä eller kopparklädda.