Ferruccio Laviani ger ny färg till Foscarinis klassiker

Foto: Foscarini
Foto: Foscarini

I kollektionen utforskas uttrycket som uppstår genom nya färgkombinationer och kontraster, applicerat på några av Foscarinis mest klassiska lampor.

Lampskulpturen Orbital markerade starten på samarbetet mellan Foscarini och Ferruccio Laviani 1991, sedan dess har ytterligare två lampor tillkommit. Samtliga produkter har kommit ur en studie av förhållandet mellan färg och form. Färgen skulle vara en del av designen redan från första skissen, och inte enbart en dekoration som lades till i efterhand.

Nu fortsätter Ferruccio Laviani och Foscarini att utforska färg och ljus i konceptkollektionen Be/Colour!, genom att nytolka fem av Foscarinis mest ikoniska produkter.

– Färg gör produkter levande, så att vi kan uppleva en helhet och tomhet: det uttrycker objektets personlighet. Vi ville förnya och ge nya uttryck, det blev möjligt genom färgkombinationer som gör varje enskild lampa ännu mer oväntad och ny, säger Ferruccio Laviani.

I kollektionen Be/Colour! har Laviani förnyat de fem klassiska Foscarini-lamporna Twiggy, Magneto, Binic, Bahia och Gregg. Idag kikar vi närmre på Gregg!

Gregg midi av Ludovica + Roberto Palomba lanserades 2007 i helvitt utförande. Formgivarna inspirerades av en sten som formats av vatten och därigenom fått en oregelbunden form som förändras beroende på var du befinner dig i relation till stenen.

I Be/Colour!-kollektionen ville Laviani framhäva piedestalen som lampan vilar på genom att ge den en skimrande granit eller guldton. Den nya versionen finns endast tillgänglig som bordslampa.