Vardagsmat som konst

Foto: Platina

Under året kommer Platina att arbeta med projektet "Eating Art" och presentera olika röster kring vårt dagliga behov av mat. Platina har till hösten bjudit in Kristiina Laurits från Estland till detta projekt. I sin första separatutställning i Stockholm, med titeln Diarium, visar hon smycken tillverkade av material, som är vanliga i mat, men inte i kombination med smycken, tex bröd, salt och vanilj. Direkt översatt från latin, betyder titeln diarium just vardagsmat.

 För mig förkroppsligar smycken alla mina önskningar och  något annat som jag inte visste innan. Nyckelorden för mina verk är förgänglighet, stämningar och lek. Valet av material är stort - från guld till salt, från diamanter till bröd, från djurlever till järn. Jag tycker om att leka med olika material och tekniker. Leken vänder verkligheten till bilder. Jag har tagit på mig rollen som teaterregissör, som skapar en föreställning basis av observationer som plockats ut ur livet självt. Symboliken är oundvikligen poetisk, säger Kristiina Laurits.

Eating Art är ett projekt i samarbete mellan Yasar Aydin och Sofia Björkman. Projektet är finansierat av Bildkonstnärsfonden och beräknas pågå 2013 till 2014. Smyckekonstens styrka är att den genom mänsklig rörelse, kan visas och användas i både privata och offentliga sammanhang, intimt och spirituellt. Att vara en utövande smyckekonstnär innebär att arbeta i många olika situationer, och det är i de spännande mellanrummen vi experimenterar. Genom tvärvetenskapliga metoder och experimentella måltider i kombination med konstnärligt arbete, diskuterar vi aktuella frågor såsom genus, etnicitet, klass, etik och miljö.

www.platina.se