BIG färdigställer Danmarks Maritima Museum

Foto: BIG
Foto: BIG

BIG har tillsammans med Kossmann.dejong, Rambøll, Freddy Madsen samt KiBiSi slutfört uppförandet av danska National Maritime Museum i Helsingør. Genom att föra samman historiska element med ett innovativt koncept av gallerier och vägvisningssystem, speglar ombyggnaden av en gammal torrdocka Danmarks historiska och nutida roll som en av världens ledande sjöfartsnationer.

Det nya danska National Maritime Museum ligger i Helsingør, endast 50 kilometer norr om Köpenhamn och 10 kilometer från det världsberömda Louisiana Museum för modern konst. Det nya 6 000 kvadratmeter stora museét befinner sig i en unik historisk kontext intill en av Danmarks viktigaste byggnader, Kronborgs slott, som återfinns på UNESCOs världsarvslista och känt från Shakespeares Hamlet.

Museét är det sista tillskottet till Kulturhavn Kronborg - en gemensam insats med renoveringen av slottet samt två nya byggnader som nu erbjuder en mängd olika kulturupplevelser för boende och besökare i Helsingör. De 60 år gamla orörda väggarna till en torrdocka har blivit hem för gallerierna placeras som placerats under jord och ordnad i en kontinuerlig slinga runt dockans väggar. I centrum för utställningen - ett öppet område utomhus där besökarna uppleva hur ett skeppsbygge går till.

Utställningen är designad av det holländska designkontoret Kossmann.dejong. Den metafor som används är Danmarks maritima historia, fram till dess nuvarande roll som internationell sjöfartsnation. Utställningen har gjorts tillgänglig för en bred publik genom sammanflätning av många olika perspektiv på sjöfarten.

David Zahle berättar om museets tillkomst:

– I fem år har vi arbetat med att omvandla den gamla betongdockan till ett modernt museum, något som krävde arkeoloisk omvårdnad parad med rymdteknologi. Den gamla damen är både bräcklig och tufft, de nya broarna som sammanbinder olika delar av museét är lätta och eleganta. Att bygga ett museum under havsytan har tagit i anspråk byggteknik aldrig tidigare används i Danmark. Den gamla betongdockan med sina 1,5 meter tjocka väggar och 2,5 meter tjockt golv har skurits upp och satts samman till en modern utställningsanläggning.

– Stålbroarna som spänner över området producerades till stora delar av kinesiskt stål som transporterats till Danmark på det största fartyg som någonsin har lagt till i Helsingør.  Stålprofilerna kan väga upp till 100 ton per styck och lyftes på plats av de två största mobilkranarna i norra Europa. Jag är verkligen stolt över det arbete vårt team har utförts på detta projekt och det slutliga resultatet.

– Genom att kombinera den gamla dockan med museets roll kan vi bevara arvet från sjöfarten och samtidigt förvandla platsen till en innegård med dagsljus och luft in till hjärtat av den nedsänkta museet, säger Bjarke Ingels.

– Med respekt för Hamlets slott Kronborg var vi tvungna att låta anläggningen vara helt osynlig och under jord - men för att samtidigt kunna locka besökare krävdes en stark offentlig närvaro.

www.big.dk