Möbelmässsan: Naket, kontorskojor och koppar

Möbelmässan 2015. Bild: Hans Loord
Möbelmässan 2015. Bild: Hans Loord
I Studio Ilse. Bild: Hans Loord
I Studio Ilse. Bild: Hans Loord
Horreds
Horreds "kontorskoja". Bild: Hans Loord
Lampor i metallåldern. Bild: Hans Loord
Lampor i metallåldern. Bild: Hans Loord
Kleinblått experiment av plywood i Greenroom. Bild: Hans Loord
Kleinblått experiment av plywood i Greenroom. Bild: Hans Loord

Årets möbelmässa Stockholm Furniture Fair & Light, som den heter officiellt, är över. Vad är då de bestående intrycken från i år? Vad  visar våra fingrar i luften om hur det ligger till?

 

Vi arkitekter och journalister älskar möbelmässan. Där får vi tips, inspiration och även möjlighet att träffa inredare, arkitekter, designers och tillverkare. Alla på en enda plats och alla villiga att sprida kunskap om vad just de vill bidra med till vår miljö. Därför hänger vi på mässan i februari varje år. Ibland springer vi också iväg och bevakar något event på stan samma vecka. 

”When I’m 64” på mässan
Mässan startade redan 1951 i Göteborg. Svenska Möbelmässan arrangerades då av SMI, Sveriges Möbelindustriförbund. Nära hälften av landets möbeltillverkare deltog. 1957 kom mässan till Stockholm och 1971 till Älvsjö. Det innebär förstås att mässan för sextiofjärde året , minns inte hur många för egen del, har en intensiv Stockholmsvecka precis bakom sig nu. ”Will you still feed me, will you still need me....”? Jodå mässan kommer nog att locka oss nästa år också då den går in i pensionsåldern.

Naken mässa
Jämfört med en del tidigare år var mässan i år naken. Det var inte så mycket spektakulära monterbyggen i år, inte så mycket flashigt och inte så mycket aktiva montermänniskor som approachar besökaren för att locka in till montrarna heller. Det var en yta på vilken företagens produkter stod utställda och allvarlig personal fanns tillgänglig om man så ville. En arkitekt jag talade med tyckte det var skönt att slippa allt jippobetonat. ”Det är fokuserat på designen av produkterna” sa han. Entréutställningen av årets ”Guest of Honour” Ilse Crawford var också nedtonad jämförd med förra året. Ett rum med sittmöjligheter och väggar med ytterst seriösa frågor om design.

Lugn mässa
Årets mässa upplevdes som ganska lugn och inte så extremt besökstät som en del andra år. Första dagen var extremt lugn, men sedan ökade det under onsdagen och torsdagen. Lugnet visade sig också i media. Uppe i presscentret var mängden information mindre och mängden journalister något mindre. Ser man till mediabevakning i de stora mediadrakarna var den inte särskilt intensiv. Möbelmässan intresserar oss närmast sörjande mest, förstås.

Kontorskojor på mässan
Den förhärskande kontorstrenden just nu är ABW. ”Activity Based Workplace” ska det uttolkas. Ett slags kontorslandskap där ingen har fasta platser, men kan slå sig ner var som helst för att jobba. Skanskas, Kinnarps och Swedbanks huvudkontor är inredda på det viset för att nämna några. Slavhavet, som tidigare ofta var indelade i kvadratiska bås, har nu fått ett tillskott i  form av ”kojor”. Ett slags bås som man också satt tak på. Man ska jobba i eget krypin utställt i landskapet, fast utan eget rum liksom eftersom ”kojan” kan befolkas med vem som helst. Ibland sitter man med ryggen mot allting och bland på tvären i ”kojorna”. Flera av företagen hade sina varianter.

Material på mässan
Det var mycket naturmaterial på mässan i år. Träslag, skinn och metall. De metaller som sken starkast var kopparn och mässingen. Var och varannan utställare hade med något element i endera koppar eller mässing. En utställare sa ”Vi har inte så mycket mässing och koppar i vår kollektion, men kände att vi måste visa något sådant ändå”. Utställare som egentligen ställde ut möbler hängde en koppararmatur över soffbordet eller ställde en mässingsljusstake på det för att ”rätta in sig i ledet”. I Materialbiblioteket, som finns på mässan med en ständig utställning höll Formicas Eva Hoernisch materialföreläsning under mässveckan.

Teknik på mässan
Innovationerna upplevdes inte som så många, men det fanns en del. Grundkänslan var att de flesta hade ett grundläggande miljötänk på produkterna. Kontorsskärmen som också renade luften, armaturen som anpassade sig efter dagsljuset, E27-lampor  som kunde appstyras och skrivbordet som var i ständig rörelse var några av de saker som var intressanta. Vi vänsterhänta gör förstås ”vågen” för stolen ”Satellite” som har ett bord som kan svängas i 180 grader. Äntligen slut med de där konferensstolarna där en bordsskiva är fastmonterad till höger!

Kluster och Okluster på mässan
Förr har de olika hallarna varit tydligare uppdelade i kluster vad gäller innehåll än i år. I år kan man finna saker för hem, offentlig miljö och belysning i alla hallarna Al, Björk och Ceder. Greenroom var i Victoriahallen och i dess övervåning VHÖ doldes hantverksskolorna. Blandningen i A,B och C är både på gott och ont. Det blir en mer enhetlig mässa, men ibland lite svårare att finna det man söker om man är fokuserad på ett visst segment. Å andra sidan fanns alla mediaföretagen i ett kluster i mellanrummen mellan hallarna. Begripligt, men kanske skulle en mediamonter i någon av hallarna vara mer effektiv? Nu låg alla tidskrifterna förvillande lika varandra på ett radband. Kluster har sina plus. Okluster sina.

Slutomdöme från mässan
Stockholm Furniture & Light 2015 var lugn, avskalad, seriös och fokuserad på produkterna. Mediafolket fick inte så mycket sensationella, spektakulära bollar att springa på. Var står inredning idag om man ser till vad som visades på mässan och vad sker i morgon? En snabb blick visar att mycket av inredningen är ”business as usual”, alltså ungefär det som fanns förra året. Samma brunbeigegrå, samma vitblanka och samma LED. Och samma rätt raka linjer. Precis som vanligt var det i Greenroom, ”rookierummet”, där man kunde se en större experimentlust.
Ska bli spännande att se om 65-årsjubileet nästa år innebär några nyare tag!