Ralph Erskine – arkitekt med engagemang för samhället och människan. Det är titeln på den vandringsutställning om den tongivande svensk-brittiske 1900-talsarkitekten, som invigs i Brittgårdshallen i Tibro onsdagen den 25 mars.
– När vi skapade utställningen var vår utgångspunkt att lyfta fram Ralph Erskine som social samhällsbyggare. Vi vill bidra till att hans insatser inom svensk byggnadskultur fortsätter att uppmärksammas eftersom han är en naturlig inspirationskälla vid skapandet av nya boendemiljöer, säger Tibros kultur- och fritidschef Pelle Ekholm och Rolf Danielsson, processledare för Västarvet.
Ralph Erskine var en av förgrundsgestalterna inom svensk arkitektur under en stor del av 1900-talet. Hans sociala engagemang och sätt att medvetet skapa levande bostadsområden med olika typer av bostäder har rönt stor uppmärksamhet både i Sverige och övriga världen. Erskine tilltalades av välfärdstänkandet som präglade bostadsbyggandet i Sverige i flera decennier, från 1930-talet till 1970-talet. Han såg som sin uppgift att bidra till att bostadsområden utformades på ett hållbart sätt med de boendes behov i centrum.
Brittgården – en naturlig startpunkt för utställningen
Ralph Erskine ligger bakom utformningen av bostadsområdet Brittgården i Tibro, som växte fram
under 1960-talet när det fanns behov av bostäder till de arbetare som behövde anställas i den
expanderande möbelindustrin. Brittgården och Tibro är en naturlig startpunkt för vandrings-utställningen om Erskine av flera skäl: Brittgården är ett tydligt exempel på hans socialt inriktade bostadsprojekt. Tibro är ett möbel- och inredningscentrum med företag som var med och inredde det svenska folkhemmet och Tibro har en vision om att bli ett centrum för världens inredare. Det var Tibro kommun som tog initiativ till utställningen.
– Det är naturligt för oss att göra den här satsningen eftersom Brittgården är en av våra verkliga pärlor och för att den ligger i linje med vår ambition att ut veckla Tibro till ett innovativt centrum för inredning, säger Pelle Ekholm.
Invigs av Claes x 3
Det är vernissage för utställningen om Ralph Erskine kl. 18.00 den 25 mars i Brittgårdens sedan länge nedlagda kvartersbutik, Brittgårdshallen, som nu blir en permanent utställningshall i Tibro. Den invigs av tre män som har det gemensamt att de heter Claes i förnamn och har ägnat sig åt arkitektur, bostäder och samhällsplanering under sina yrkesverksamma liv.
Claes Caldenby är professor emeritus i arkitekturens teori och historia på arkitekturinstitutionen vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg.
Claes Jägevall är VD i det kommunala bostadsbolaget AB Tibrobyggen, som äger Brittgården sedan ett år tillbaka. Han har i sina roller som mångårigt kommunalråd, VD och ingenjör varit involverad i både planering, etablering och renovering av bostadsområden.
Claes Johansson är en av dem som utformat utställningen om Ralph Erskine. Han driver arkitektbyrån CaseStudio och har bred erfarenhet av både inredningsprojekt och strategisk stadsplanering.
Workshops om hållbart och mänskligt boende
Vandringsutställningen om Ralph Erskine har tagits fram av Tibro kommun i samarbete med Västra Götalandsregionens kulturförvaltning Västarvet och arkitektbyrån CaseStudio. Den sätter fokus på de sociala och miljömässiga aspekterna av Erskines arkitekturgärning med bostadsområdena Brittgården, Gyttorp i Nora kommun, Nya Bruket i Sandviken och Ekerö centrum som grund. I utställningen ingår även den bok om Brittgården som togs fram 2012, i syfte att lyfta fram livet och människorna i det unika bostadsområdet.
I samband med att utställningen visas i Tibro kommer det att arrangeras ett antal workshops om hållbart och mänskligt boende. Utställningen finns tillgänglig i Brittgårdshallen till och med den 6 september. Därefter går den vidare till Vandalorum i Värnamo, Bodafors och Sandviken.
– Vi hoppas att utställningen kan användas för pedagogisk verksamhet inom olika områden och att den ska kunna kompletteras med lokalt material för att väcka frågor kring hur man vårdar, underhåller och utvecklar den här typen av boendemiljöer, betonar Pelle Ekholm och Rolf Danielsson.