Arkitekter och möbetillverkare samarbetar om sittande

Leksand. Bild: Erik Alm/Tema
Leksand. Bild: Erik Alm/Tema

Som en hyllning till Leksands långa tradition av konst och hantverk har Tema i samarbete med Nola designat en unik sittmöbel för utemiljö. Inspirationen kommer från de klassiska trästolar som tillverkades i Leksand under tidigt 1800-tal.

Noret, eller Leksands-Noret, är namnet på Leksands centrum. Just nu pågår en förnyelse av Noret med målet att bevara och förstärka karaktären av småskalig småstad samt skapa bättre förutsättningar för näringsidkare. På uppdrag av Leksand kommun är Tema ansvarig landskapsarkitekt och har gestaltat förnyelsen.

Leksand med dess omkringliggande byar har en lång tradition av konst och hantverk. För många är kanske de anrika kurbitsmålningarna och folkdräkter mest kända. - Leksands invånare värnar om kultur och tradition på ett unikt sätt. Vi ville hylla hantverkstraditionen och skapa en möbel till Leksands-Noret som förenar klassiskt hantverk med modern design och hög kvalitet. Utmaningen har varit att bevara formspråket och samtidigt låta vår tid sätta sin prägel. En detalj är exempelvis leken med måtten i träsitsen, säger Emelie Arnoldsson, landskapsarkitekt på Tema.

Resultatet är en soffa och en karmstol med inspiration från de trästolar som tillverkades i Leksand under tidigt 1800-tal. Möbeln tillverkas i sandgjuten aluminium med en sits i tåligt hardwood. Möblerna är lämpade för offentlig miljö och entrémiljöer men passar lika bra hemma i trädgården.

- Som idéskapare är vi väldigt glada och stolta att se möbeln på plats på Norets gator och torg. Vi har haft en spännande utvecklingsprocess tillsammans med Nola och hoppas att Leksands invånare ska tycka om möbeln lika mycket som vi gör. Förhoppningsvis ser vi den på fler platser framöver, säger Emelie Arnoldsson. Möbelserien heter förstås - Leksand.