Shifting Doors

Att välja ytterdörr. Bild: Swedoor
Att välja ytterdörr. Bild: Swedoor
Att välja ytterdörr. Bild: Swedoor
Att välja ytterdörr. Bild: Swedoor
Att välja ytterdörr. Bild: Swedoor
Att välja ytterdörr. Bild: Swedoor

Det finns en dörr för alla – oavsett husets tidsepok, fasadmaterial eller kulör. Funkis, mexitegel, sekelskifte – eller en byggnadsstil någonstans mittemellan? Oavsett när huset är byggt eller vilken stil det har.

När det kommer till att välja utformning på dörren brukar en grundregel vara att välja dörr i samma stil som huset. Att bryta mot stilen kräver eftertanke och tid, men som kan vara värt att prova. 

Husets karaktär avgörs till stor del av ytterdörrens färg, design och eventuell fönsterform. Det är förstås också många andra aspekter att ta hänsyn till. Dörren ska vara välisolerad mot fukt, vind och ljud – samt stå emot inbrottsförsök. Samtidigt ska den fungera som en inbjudande entré och möjligen ge extra ljusinsläpp. 

Checklista för val av ny ytterdörr:

1.Välj en gedigen dörr med kvalitet – en ytterdörr i vårt nordiska klimat ska tåla både temperatur- och klimatförändringar. Se till att välja en CE-märkt dörr med lång form- och produktgaranti.

2. Kontrollera att dörren har köldbeständig tätning så att den håller värmen inne även när det är riktigt kallt. Bor du i ett passivhus eller på ett extra utsatt läge, kan en lågenergidörr med riktigt lågt U-värde vara ett alternativ.

3. Tryggt och säkert - Det finns nya dörrar på marknaden som tjuven forcerar på några få sekunder. Välj en dörr med förstärkningar som hakregellås och bakkantsäkringar som försvårar inbrottet. Behöver du känna dig riktigt trygg, ska du titta efter en modell i RC3-klass (inbrottsklassad).

4. En bra dörr bör också vara ljudreducerande. Du vill inte höra ljud från vägar eller förbipasserande.

5. Fundera på möjligheterna med olika glasöppningar i dörren eller att kombinera med sidoljus eller överljus för att skapa en ljus och välkomnande entré.

6. Tänk på känslan! En massiv konstruktion ger en gedigen känsla. Detaljer med hög finish förmedlar ett positivt intryck till hela ditt hus.

Källa: Swedoor