Grabben med choklad

Chokladskulptören Patrick Roger. Bild: Michel Labelle
Chokladskulptören Patrick Roger. Bild: Michel Labelle
Auguste Rodin av Roger. Bild: Patrick Roger
Auguste Rodin av Roger. Bild: Patrick Roger
Detalj. Bild: Patrick Roger
Detalj. Bild: Patrick Roger
Tänker på choklad. Bild: Patrick Roger
Tänker på choklad. Bild: Patrick Roger

Bortom motiv eller form är Patrick Rogers hyllning till Rodin ett slags kulmen på ett chocolatierarbete. 175-årsjubileet av Auguste Rodins födelse sammanfaller med återöppnandet av Musée Rodin, på Rue de Varenne i Paris, efter fullständig renovering. På inbjudan av Catherine Chevillot, chef för museet, har Patrick Roger skapat skulptur i choklad för att hedra Rodin.
Idén att visa choklad i detta tempel tillägnat en av de största skulptörer kom från en jämförelse mellan Patrick Rogers arbete med choklad och Auguste Rodins relation till lera och gips. De är helt motsatta material när det gäller utseende, färg, lukt, fysiska komponenter och mekaniska egenskaper, men lika i sin överraskande formbarhet som gör dem idealiska för modellering.

www.patrickroger.com