Slow Design med historiska rötter

En raffinerad konstruktion har bordet i lackat trä, design Patrick Norguet. Stol med sammetstyg i 1700-talsstil kontrasterar på ett raffinerat sätt. Foto: Renaud Callebaut
En raffinerad konstruktion har bordet i lackat trä, design Patrick Norguet. Stol med sammetstyg i 1700-talsstil kontrasterar på ett raffinerat sätt. Foto: Renaud Callebaut
Foto: Renaud Callebaut
Foto: Renaud Callebaut
Foto: Renaud Callebaut
Foto: Renaud Callebaut

Lyon är idag känt som centrum för fransk gastronomi. Staden ligger också alldeles söder om Beaujolaisdistriktet och norr om Rhônedalens vindistrikt. Men historiskt var Lyon och dess omgivningar ett centrum för den franska textilindustrin och särskilt sidentillverkningen. Detta har designern Patrick Norguet inspirerats och använt sig av vid renoveringen av det stora Hotellet Sofitel Lyon Bellecour. ”Slow design” har varit Norguets filosofi, när han skapat en skön blandning av modern design och ombonad.

 

Groupe Accor, ägare till Sofitel, öppnar med jämna mellanrum nya lyxhotell med ”fransk flärd” men anpassade till den lokala kulturen. Modernitet, elegans och komfort är ledstjärnan, så även vid renoveringen i Lyon. Sofitel Bellecour är det första femstjärniga hotellet och ett landmärke mitt i centrala Lyon, idag Frankrikes näst största stad.

 

En välkomnande lyx

Hotellet är byggt på 70-talet och var förmodligen i behov av en modernisering och en mer nutida inredning, som svarar mot dagens krav på komfort och specifika material. Hotellgästen vill oftast att funktion och ekonomi kombineras med känsla, drömmar och önskningar, att inredning och möbler bryter mot den privata vardagen och erbjuder en känsla av välkomnande lyx.

 

Patrick Norguet, som varit den kreativa hjärnan bakom renoveringen, har gett interiören en spännande ansiktslyftning som är både extravagant och trivsam. Norguet har skapat en personlig inredning, som dessutom i högsta grad återkopplar till Lyons textila historia.

 

Siden, broderier, applikationer

För att återknyta till den historiska näringen har de mest underbara sidentyger nu fått klä väggen i entréplanets lobbybar. En lång sidenvägg är smyckad med utsökta applikationer och broderier av stora och små blommor. Gamla franska mönster har tryckts och bildar bakgrund mot slingrande blommönster. I taket i baren Melora har en liknande teknik använts. Ett grafiskt mönster i intensivt mörkrött och svart täcker taket. Med ljuseffekter har dessutom en raffinerad reliefverkan uppnåtts.

 

För att hylla det nationella, textila kulturarvet har Norguet vid designen av väggarna samarbetat med Tassinari & Chatel, ett av Lyons äldsta få kvarvarande handelshus. Tillsammans har de letat fram äldre motiv och reproducerat dessa. Resultatet är en perfekt kontrast till den moderna inredningen och de utvalda möblerna, ofta också designade av Patrick Norguet.

 

Även de mattor som ligger under sittgrupper i lobbyn och i lobbybaren har en liknande reliefverkan. Här har också gamla franska mönster och stiliserade ornament använts för att skapa liv och återknyta till tidigare storhetstider och traditioner. Mattorna är designade av Norguet och vävda i finaste ull.

 

Ett sammanlänkande golv

Ett sammanhållande inslag är golvet, som faktiskt inte utgör dekor överhuvudtaget. I stället vill Patrick Norguet att det ska uppfattas som ett slags ”hud”, som håller samman alla andra inslag och intryck. Hela entréplanet har utrustats med keramiska stenplattor i en ljus, varm ton. De kommer från italienska Lea Ceramiche, ett företag i keramikdistriktet runt Modena, som framställer plattorna på ett miljövänligt och hållbart sätt. För att accentuera rymd har stora stenplattor valts, liksom rena linjer, som är vilsamma för ögat.

 

– Jag ville ge gästerna en känsla av sten. Jag letade efter ett modernt stenmaterial, en neutral finish med en välkomnande känsla men ändå diskret, som är monokrom men samtidigt inte försvinner in i bakgrunden utan fortfarande har en stark närvaro, säger Patrick Norguet.

 

De ljusa stenplattorna ger en perfekt harmoni mot inredningens alla kontraster i färg och material.

 

I spa-avdelningen har även väggarna klätts med polerade stengodsplattor, kallade Haute Couture, från samma italienska företag, och som ger dem en tidlös, luxuös, hudliknande känsla.

 

Läckra restauranger och barer

På åttonde våningen ligger baren Melora med det fantastiska taket och en mycket spännande inredning. Här serveras husets berömda cocktail. Granne är, den med Michelinstjärnor prydda gourmetrestaurangen, Les trois domes som har en fantastisk panoramautsikt över staden och floden Rhône. Här har Norguet gett väggarna och taken en pärlemorliknande beläggning med stiliserade blomslingor i relief, med kaffe- och silverfärgad patina. Lyxigt men också ombonat.

 

I brasseriet Silk har Norguet och hans studio också satt ordentliga avtryck med mycket karaktär. En konstfull vägg med ett stort fotomontage i svart-vitt harmonierar med inredningens svartlackade stolar, en modell från det anrika företaget Thonet, och de vita marmorbåsen med orangeröda stoppade dynor.

 

Processens betydelse

”Slow design” kallar Patrick Norguet sitt arbetssätt; att med varsamhet närma sig sin uppgift för att skapa något, som berättar något, och inte bara är inredning för dess egen skull. Liknelsen med ”slow food”, som säkerligen gäller det lyonesiska köket, är tydlig – allt växer fram genom en långsam, sällskaplig och kreativ, berättande process.

 

Norguet har därför förstått att återknyta till, och genom sin inredning berätta en del om, den regionala särarten som en gång blomstrade i väverierna i och runt Lyon, den gång Frankrike var tapisseriernas förlovade land. Fantastiska textilier framställdes för de kungliga slotten, till exempel för Versailles. Den som ytterligare vill känna historiens vingslag kan besöka Musée des Tissus, textilmuseet, inte långt från hotellet.

 

Erfarenhet och bredd

Patrick Norguet har formgivit det mesta, allt från visuella identitetsprogram för de stora modehusen till inredning av fashionabla showroom, från design av silverbestick, vaser, lampor och sanitetsporslin till sköna möbler för ett flertal kända företag. Han har inrett lyxiga butiker, storslagna mässmontrar och gjort en egen väskkollektion.

 

Filosofin om ”slow design” i kombination med erfarenhet och bredd ger Norguet möjligheten att förverkliga ett faktum, nämligen att relationen mellan konsument, produkt och rum blir alltmer personlig, empatisk och nödvändig. Detta är nyckeln till en tidlös inredning med äkta identitet och som undviker att vara ren dekor.

 

– Själv föredrar jag en mer pragmatisk inställning vid design. Jag försöker alltid förena skönhet med funktion för att ge så många människor som möjligt en angenäm upplevelse, ibland också en magisk sådan, sammanfattar Patrick Norguet.