Polykromt vitt blir en ny trend

Polykromt vitt från Kreoo by Decormarmi. Foto: Alt

Våren 2013 börjar de nya minimalistiska trenderna komma tillbaka. En trend är den helvita, som egentligen är allt utom rent vit.

Det ledande italienska trendföretaget A+A har döpt den till White Polocromy. Louise Klarsten från Colourhouse har berättat att den blir en av de mest tongivande trenderna framöver. Man blandar olika vita toner - ostronvit, rosavit, smutsvit , blåvit, lilavit och den viktiga tonen ljust grönvit. Tänk ostronskimmer! Man ska passa sig för det rent vita, som lätt kan få något tråkigt över sig. Det vackra är när tonerna flyter in i varandra och blir genomskinliga, nästan självlysande.

Med de rätta kombinationerna blir miljön överjordiskt vacker. Det är så trenden ska kännas; vacker, puristisk och euforisk. Den är tänkt till minimalistiska miljöer och ska erbjuda det mjuka. Känslan ska vara modern och lite spejsad men samtidigt elegant och enkel.  Materialen ska ha struktur eller vara i ett mjukt monokromt mönster som ger en illusion av struktur. Metallicmaterialen som är på väg att bli stora igen passar bra här. Zaha Hadids former passar i arkitekturen, eller rakare linjer med mjuka avslutningar. Den moderna Ekovillan vi skriver om i detta nummer är i linje med trenden med sina frikostiga, runda pelare mot det övriga striktare. Arkitekterna får nya möjligheter att kombinera men kan ändå behålla det tidlösa, moderna uttrycket som många valt att arbeta med.

Badrummen i detta nummer visar återigen mycket vitt. För ett par år sedan var det hetaste i badrummet starka färger med en kolorerad mosaikvägg. Nu kommer de ljusa, vita tonerna tillbaka även här i kombinationer med formstarka badkar och handfat med rundade organiska och mjuka  former. Vi kommer ändå att få se starka färger i badrummen framöver – de färgstarka trenderna kommer parallellt inom inredning och mode. Pigga, glada, häftiga färgchocker är en trend, en annan trend som håller sig kvar är den mörka dova med mycket brunt. 

Personligheten blir det viktigaste i både inredning och mode, och att våga löpa linan ut. Man ska inte blanda trenderna i samma rum, då blir det ”pannkaka”. Kör en trend och förfina den, var konsekvent. Tycker man om fler trender är det nu tillåtet att ha ett plan eller ett rum i en trend och ett annat i en annan, till exempel färgstarkt i sovrumsdelen i härliga mörka djupa toner och polykromt vitt i vardagsrummet. Trivsel, mjukhet, elegans och minimalism är tillbaka på flera sätt. Det är skönt för alla som gillar enkelhet och en mindre rörig miljö, att de minimalistiska inredningstrenderna är här igen mycket snart.