Diskret lyx i internationell atmosfär

Foto: Foto: Anders Björkén / Björkén Architects
Foto: Foto: Anders Björkén / Björkén Architects
Foto: Martin Stråmo

Bakom en fasad av glas och svart granit dominerar en tidlös och samtidigt händelserik inredning. Det är Björkén Architects som står för allt interiört arbete på nya Clarion Hotel Arlanda airport som invigdes i november.

Konstruktionen är speciellt utformad för att ge en behaglig och dämpad inomhusmiljö. Vi har skapat en tidlös och smakfull interiör där det kreativa nutida och det diskret exklusiva gör sig påmint i hela byggnaden, säger Anders Björkén.

Att ta ett helhetsgrepp över interiören har enligt Björkén Architects varit en förutsättning för ett bra slutresultat. I praktiken innebar det ett helhetsansvar för alltifrån golvval till elkontakternas exakta placering. Schabloniserade mått och standarder har fått stryka på foten för det specifikt anpassade.

– Allt ser ut som det gör av en anledning. Genom att ta ett helhetsgrepp över interiören har vi kunnat rita och planera rummen utifrån vårt specifika möblemang, och våra visioner. Det är ett slitsamt arbete men så blir man också riktigt stolt över resultatet.

Fotografisk konst lyfts fram Resultatet är Clarions hittills mest strategiskt placerade hotell. Flygresenären anländer via den bro som sammanbinder hotellbyggnaden med Sky City. Hit kan man gå från flyget i bara strumplästen. I den rymliga lobbyn möts reception och bar i varsin halvcirkelformad disk. Här kan gästerna sitta vid de höga borden eller slå sig ner i någon av loungens soffgrupper. Storskaliga fotografier av Mattias Klum och Mette Tronvoll drar blickarna till sig.

Konsten är ett återkommande inslag. En av satsningarna är Galleri Klum där utställningar med naturfotografier kommer att avlösa varandra. I den stora matsalen hänger porträtt av Sara Appelgren och Johan Willner längsmed rummets långsida, och en skärmvägg av glas och koppar är placerad i lokalens mitt.

Helhet framför detaljer Ambitionen för projektet har varit att ge varje yta en händelse. En reliefvägg i passagen som leder från loungen, vidare in i hotellet, och korridorernas stormönstrade mattor ger båda liv till de ytor som ofta bara passeras.

– Stilen är tidlös och har en kollision av alla årtionden i sig. En hotellkorridor är sällan spännande men tanken är att det på Clarion Hotel Arlanda airport ska hända något roligt i varje yta, säger Anders Björkén och beskriver interiören som något slags Björkénsk klassicism.

– När besökarna lämnar hotellet vill jag att de ska kläcka den spontana kommentaren ”det här var så jävla fint”, utan att riktigt kunna sätta fingret på vad det var som gjorde det. Det är inte de enstaka föremålen som ska göra sig ihågkomna, utan helheten.

Interiörens dämpade färger ger en ombonad känsla som lugnar flygplatsens ständiga rörelser. Med generösa fönster mot start- och landningsbanan har hotellet tagit till vara på det bästa en flygplats kan erbjuda; utsikten. Men det är också det enda som avslöjar hotellets placering.

– En tydlig utgångspunkt i projektet har varit att inte tänka i termer av flygplatshotell, utan snarare skapa en atmosfär som lika gärna kunde höra hemma i centrala Tokyo eller Berlin.

Hotellets skybar kombinerar det bästa av två världar. Fönsterväggen ger en spännande flygplatsvy från restaurangens alla sittplatser, och menyn är influerad av det internationella Manhattans matutbud.

– Oavsett varifrån man kommer ska man känna sig stilmässigt hemma. Här är det lyxigt men inte pråligt. Stilen kan beskrivas som att Clarions ägare Petter Stordalen möter Donald Trump.