Mateus möter Pierre Frey

Foto: Erik Lefvander
Foto: Erik Lefvander

I utställningen Mateus x Pierre Frey, kurerad av Costas Voyatzis, får besökarna uppleva ett möte som förenar olika produktgrupper och designidéer genom de båda varumärkenas gemensamma kärlek för vacker design, starka färgsättningar och personliga uttryck. 

Både det svenska designvarumärket Mateus och det franska tapet- och textilhuset Pierre Frey verkar inom olika kreativa områden. Trots sina olika spetskompetenser har varumärkena flera gemensamma nämnare och drivkrafter. Till exempel är båda två familjeföretag och kända för sin höga kvalité och stilistiska uppfinningsrikedom. De besitter även en tydlig talang för modernisering av befintlig vintagedesign och delar gärna med sig av kunskap och erfarenheter genom att ingå spännande samarbeten med internationella kreatörer. Nu har de båda varumärkena funnit varandra och i Mateus x Pierre Frey-utställningen förkroppsligas och hyllas en djärv och sällan skådad eklekticism. 

Genom Costas Voyatzis ögon
Utställningen är kurerad av Costas Voyatzis, kreativ chef och grundare av den internationella designportalen Yatzer, och kombinerar Mateus mix-and-match-filosofi med Pierre Freys uppfinningsrika kombination av vintagemotiv och mönster. Resultatet är en fängslande symbios som avslöjar oväntade paralleller mellan de två varumärkenas designsfärer.

Navet för utställningen är en långsträckt hyllformation som efterliknar ett ”kuriosakabinett", som besökarna kan se in i och beskåda en serie cirkulära utskärningar med tapetserade sektioner som
lyfter installationer av keramik från Mateus. Varje installation bygger på, och accentuerar, en specifik Pierre Frey-tapet.

Kombinationen av Mateus granna färgpalett och detaljrikedom och Pierre Freys stiliserade tryck fortsätter i en annan del av utställningen, där en djärv sammansättning av plattor i olika storlekar och stilar har placerats framför en av Pierre Freys tapetdesigner. Till utställningen hör även en borddukning där ”art de la table” möter ”joie de vivre” – ett sprudlande resultat av Mateus och Pierre Freys mod att våga blanda olika stilar.

En större version av installationen har återskapats i Mateus-butikens skyltfönster på Karlavägen, vilket fungerar som en förhandsvisning av utställningen. Utställningen finns att beskåda från 21 augusti till 16 september 2019 på Karlavägen 64 i Mateus flaggskeppsbutik i Stockholm.