Symbios mellan offecct och Luca Nichetto

Foto: Offecct
Foto: Offecct

Likt myten om en fågel Fenix som i evigheten reser sig ur sin egen aska, föddes idén till stolen Phoenix. Genom Luca Nichettos och Offeccts samarbete förkroppsligades en stol som genom enkla, utbytbara delar skulle kunna återuppstå gång på gång.

Phoenix är stolen med evigt liv. Genom det utforskande samarbetet mellan Offecct och Luca Nichetto föddes en stol som med hjälp av avtagbara och utbytbara delar låter stolen förnyas och därmed ger den ett evigt liv. Klädda och oklädda delar kan lätt avlägsnas och bytas ut vid behov, när man vill ha en ny kulör eller nytt sorts tyg. Resultatet blir en helt ny stol, samtidigt som de gamla delarna återanvänds i Offeccts produktion.

Phoenix presenterades år 2017 efter en flera år lång utvecklingsprocess i Offeccts filosofi Lifecircle. I ett cirkulärt återbruk arbetar företaget med att enbart låna jordens resurser, och ta vara på det som redan finns skapat. Lifecircle grundar sig i en respekt för omvärlden och bygger på att ej belasta kommande generationer genom att sträva efter att nå FN:s globala mål, även känd som Agenda 2030. 

– När vi skapar våra möbler kan vi äga designen och funktionen, men materialet kan vi bara låna från naturen. Allt vi gör måste göras på̊ planetens villkor, det ansvaret är centralt i vår designfilosofi, säger Anders Englund, Design Advisor på Flokk för Offecct.

 

Under Stockholm Furniture and Light Fair 2017 utsågs stolen Phoenix till Årets Hållbarhetsprojekt av tidningen Form. Om källan för inspiration berättar Luca Nichetto att han delvis fann inspiration via sitt då nyblivna faderskap, på lekparken.

– Jag hade precis blivit pappa och hämtade bland annat inspiration från gungor, utan ben är Phoenix faktiskt som en gunga. En viktig del av stolens estetik är att strukturen är synlig, något som ger stolen ett tydligt visuellt uttryck. ikoniskt och enkelt i ett, säger Luca Nichetto.