Det bekväma utelivet

En skön stund i skuggan med Manuttis stadiga matbord Prato i svart teak. Till detta passar stolar i serien Radius med ram i lackat aluminium och rygg av handvävda rep i brons eller som här silver. Sitt- och ryggkuddar ger extra komfort. Foto Manutti
Taglia & Cuoci är namnet på Artena Designs praktiska köksö för utomhusbruk. Stommen är klädd med raffinerat, oxiderat cortenstål. Det finns fyra förvaringsenheter med dörrar. Arbetsytan är helt i natursten från Vicenza med vask, platta och grill. Köket kan stängas med ett system av träribbor, som öppet utgör en barhylla. Designer är Aldo Peressa. Foto Artena Design
Kettals stora serie Bitta, formgiven av Rodolfo Dordoni, har åter uppdaterats. Bitta Lounge har fått en ny rundad design för mindre ytor. Här med praktiska hjul. Kollektionen omfattar många varianter och färger; aluminium- eller teakben, olika rep och textilier. Serien är bekväm och inbjudande. Foto Kettal
Det är bara att flytta ut matlagningen på terrassen. Även Kettal har en köksö för utomhusbruk. Den har vask med blandare, kyl, häll och en bra arbetsyta liksom praktiska skåp för förvaring. Foto Kettal
En praktisk Trolley, det vill säga en serveringsvagn, för utomhusbruk från Kettal. Den är bra för avlastning, kanske tillsammans med deras köksö. Foto Kettal
Den originella dagbädden Deauville är ny från Unopui. Designer är Meneghello & Paolelli. Deauville har snabbtorkande Breathair®-fyllning och kan därför vara ute även i regn. Den fällbara delen har ett smart solskydd för huvudet. Här utlovas bekvämlighet. Foto Unopui
Etna är en ny, modern barbeque från Unipui. Den är nätt men har ändå bra avställningsytor. Etna är i lackat, galvaniserat stål med en översida av det motståndskraftiga, rostfria stålet AISI 304 plus en ”fettsäker” stekhäll. Foto Unopiu
Mona är en kollektion bord från Diabla, ett nytt märke hos Gandiablasco. De är i lackat, galvaniserat stål med bordskiva i kolföreningen fenol. På bordskivan har den brittiske designern Jonathan Lawes skapat geometriska mönster. Borden finns runda och fyrkantiga. Färgstarkt och dekorativt! Foto Diabla
En originell utemöbel är Garden Layers från spanska GAN. Patricia Urquiola har designat denna Indien-inspirerade bädd som först låg på marken men förra året fick rustika ben och tillhörande bord i lackat aluminium. Ben och bord finns i grått, terrakotta och grönt och bädden i polypropylen i tre färgkombinationer. Foto GAN
En originell utemöbel är Garden Layers från spanska GAN. Patricia Urquiola har designat denna Indien-inspirerade bädd som först låg på marken men förra året fick rustika ben och tillhörande bord i lackat aluminium. Ben och bord finns i grått, terrakotta och grönt och bädden i polypropylen i tre färgkombinationer. Foto GAN
Italienska Riva har dessa alldeles egenartade möbler i serien Riva 1920. De är cederträ från Libanon i form av skulpterade, lena monoliter. Sittmöbeln heter Maui, design Terry Dwan, och de små borden Legno Vivo, formgivna av C.R. & S. Foto Franco Russo

Av Sylvia Hardwick  

 

Att flytta ut mycket av tillvaron utomhus är populärt. Det kan gälla trädgården, terrassen eller balkongen. Utbudet för att göra utelivet riktigt bekvämt och trivsamt är stort. Det är gott om sköna soffor, solsängar och matgrupper som även klarar dåligt väder. Nya, praktiska köksöar utvecklas också. Formspråket är oftast stramt vid sidan av mer det mer originella inspirerat från när och fjärran.

 

Välkända designer tänker på vårt behov av avkoppling och en förlängd sommarsäsong. De skapar bekväma sittmöbler med mjuka, stoppade kuddar i vattenavvisande material. Stommar är ofta i aluminium, som gör möblerna lättflyttade, och ryggar i form av flätverk i akryl torkar snabbt. Allt ska vara lättskött och återvinningsbart. 

Hög komfort för bekväma

Dedons nya modulsystem Brea är verkligt inbjudande, inte bara på grund av den solgula färgen. Hur man än sätter ihop det smarta systemet till olika enheter skapas generösa sittmöbler. Barber & Osgerby, som var hedersgäster på Möbelmässan i Stockholm 2016, har formgivit Brea i moderna, eleganta former.

Cane-line och designduon Foersom & Hiort-Lorenzen är pålitliga när det gäller sköna möbler för utelivet. Cane-line har också satsat på egna snabbtorkande textilier och stoppningar såsom deras Quick Dry System, som ger den nya, bekväma modulfamiljen Conic hög komfort.

Kettal har också under åren lanserat ett antal bekväma, smarta utomhusserier. Och de förändrar och bygger ut kollektionerna med nya modeller, färger och material. Detta gäller till exempel Bitta, designad av Rodolfo Dordoni, som nu fått en nättare, rundad soffa för mindre utrymmen. Och med praktiska hjul!

Komodo-serien från Nardi bygger på kombinerbara moduler och frihet att placera rygg- och armstöd eller avstå från dem. Raffaello Galiotti har inspirerats av trädens grenar till den luftiga designen. 

Lite stramare, arkitektoniskt

Ett annat formspråk gäller Gandiablascos kollektion Dna Teak, som bygger på räta linjer och ribbor i teak. José A. Gandia-Blasco Canales har inspirerats av fönsterluckor när han skapat serien soffor, fåtöljer, solsängar och bord. Dna Teak är sparsmakat stram men har även harmoniskt värme.

Raffinerad är också deras Solanas, skapad av argentinske Daniel Germani. Nya färger har lagts till för den arkitektoniska kollektionens omslutande ryggstycke i aluminium och i kuddar. Rena former och en klar identitet är Solanas profil.

Christophe Pillet är känd för sin eleganta minimalism. För Ethimo har han formgivit serien Grand Life. Nobla material och linjer möts i soffor och fåtöljer med sköna, mjuka kuddar och akrylrep i ryggarna. Allt är modernt men ändå tidlöst.

Alldeles ny är Buit, en skulptural liten stol som lanserades av Gandiablasco hos Rossana Orlandi arts space på Il Salone. Mayice Studio har tagit fram Buit i en innovativ, sparsmakad form i aluminium.

Laga maten i friska luften

Nämnda Cane-line har nu skapat köksön Drop i lavagrå aluminium. Den är praktisk med integrerad diskho och blandare, avfallsbox och flera skåp. Men man får ha en separat grill. Tillval är en ribbad vägg som gör Drop både tuff och mjuk, med mycket karaktär.

Artena Designs köksö Taglia & Cuoci har även grilldelen integrerad tillsammans med vasken i arbetsytan i Vicenza-sten från Grassi Pietre. Köksön för utomhusbruk är klädd med oxiderat cortenstål och har flera förvaringsskåp. För den raffinerade designen står Aldo Peressa.

I Kettals köksö är allt tillgängligt – diskho med blandare, arbetsyta och induktionshäll samt praktiska förvaringsskåp och kyl. Deras serveringsvagn kan komplettera.

En barbeque med ordentliga avlastningsytor är Etna från Unopiu. Etna har hyllor på bägge sidor om grillen, handtag för handduken och den går på hjul.

Vila på maten

Efter lunchen är det skönt att sitta kvar i skuggan vid Manuttis rejäla svarta teakbord Prato. Här får många plats att läsa, lösa korsord eller måla en akvarell samtidigt. Och stolarna Radius med rygg av handvävda rep är behagligt luftiga.  

Sedan kan man sträcka ut sig på den originella solsängen Deauville från Unopiu. Den har snabbtorkande fyllning och klarar dåligt väder. Och när det gassar finns ett solskydd för ansiktet. Designer är Meneghello & Paolelli.

Skön vila finns även att få på Senja Meridienne hos Tribù. Den ingår i större kollektionen Senja, skapad av Studio Segers. Den generösa fyllningen är mjuk och behaglig.

Garden Layers, formgivning Patricia Urquiola, har en alldeles egen stil, inspirerad av Indien. Kollektionen hos GAN har utrustats med kraftiga ben och tillhörande bord som matchar bädden i praktisk polypropylen.

Originella inslag

Garden Layers som just beskrivits får nog räknas till de mer originella utemöblerna.

Egenartade är Rivas möbler i serien Riva 1920 i lent cederträ från Libanon. Terry Dawn har skapat de skulpterade monoliterna Maui att sitta på och de små ”borden” är formgivna av C.R. & S. Ingen efterbehandling av träet gör att allt åldras naturligt vackert.

Abstrakta, geometriska mönster kan vara ett fint inslag, särskilt om man satsat på vitt i övriga möbler. Mona är namnet på Diablas runda och fyrkantiga bord i starka, dekorativa färger. Formgivare är britten Jonathan Lawes.

Riktigt läckra är Bisazzas begränsade upplaga nya småbord, designade av Marcel Wanders. Det är 14 olika i två storlekar under namnet Pebbles, i handskuren mosaik i de läckraste färger och guld. Marcel Wanders fantasi är verkligt stimulerande om man vill ha originella saker omkring sig. Kanske är priset för högt för mig men kul i alla fall!