Septembre inreder Dux gästbostad på Svenska Institutet i Paris

Foto: Raphael Dautigny
Foto: Raphael Dautigny
Foto: Raphael Dautigny

Svenska Institutet i Paris storsatsar på svensk design och renoverar nu institutets sex gästlägenheter i Marais-kvarteren, vilka under Paris Design Week kommer att invigas och visas för första gången som en del av utställningen Hem x 6. Dux har fått det prestigefulla uppdraget att inreda en av de sex gästbostäderna som kommer att utgöra tillfälliga hem för svenska forskare, kulturarbetare och konstnärer. Den Paris-baserade arkitektbyrån Septembre Architecture & Urbanisme har ritat och gestaltat Dux rum, där svensk design och kvalitet möter den Paris-bohemiska charmen.

Gästbostäderna i det vackra 1500-talspalatset Hôtel de Marle utgör varje år tillfälliga hem för 
ca 80–100 svenska forskare, författare och konstnärer. Bostäderna har nu renoverats för att spegla svensk design och hantverk. Dux tillfrågades som ett av sex miljömedvetna och framtidsorienterade företag att skapa en bostad. Arkitektbyrån Septembre Architecture & Urbanisme har tillsammans med Dux ritat och gestaltat ett ombonat hem som ska inspirera till kulturellt skapande. Rummet, med dess fantastiska utsikt över hustaken i Marais, belyser mötet mellan svensk design och Frankrikes bohemiska och spartanska Paris-charm. Bostaden kommer att vara en del av den femåriga utställningen Hem x 6, som tar avstamp i hållbarhet, innovation och konstnärlighet. Utöver den egna bostaden har Dux försett samtliga gästbostäder med sängar i olika modeller och utföranden. 

Une chambre à soi 
Dux och arkitektbyrån Septembre Architecture & Urbanisme har namngett sitt rum Une chambre à soi, vilket betyder Ett eget rum. Projektet anspelar på författarinnan Virginia Woolfs essä Ett eget rum och är en hyllning till kvinnliga konstnärer genom tiderna – de som har fallit i glömska och de som förblev okända, de som saknade tid, utrymme och ork för att skapa. Placerat centralt i rummet står bostadens viktigaste möbel, sängen Dux Inspiration 6006, där bostadens gäst får en god natts sömn inför morgondagens kreativa arbete. 

Septembre, som är vana vid att tänka nytt och framåt, sökte inför inredningen av gästbostaden istället bakåt i Hôtel de Marle’s historia. I arbetet med rummets utformning har Septembre inspirerats av poeten och konstnären Greta Knutson (1899-1983), som visade sina verk på Svenska institutet i Paris år 1980. År 1926 använde Greta sin familjeförmögenhet för att bygga ett hus till sig själv och sin man, poeten och dadaisten Tristan Tzara. Huset, som ritades av Adolf Loos, är känt inom arkitekturhistorien som Tristan Tzaras hus. Eftersom huset inte rymde ett ordentligt arbetsrum åt Greta lät hon bygga en liten arbetslokal på terrassen. Dux gästlägenhet vill påminna oss om Gretas ”egna rum”. Dux och Septembre’s rum lyfter även fram ytterligare en konstnär: formgivaren Bruno Mathsson. Vid ett av rummets två fönster står hans fåtölj Karin, som produceras av Dux och som fanns med vid invigningen av Svenska institutet 1971.

Sidobordet Drum agerar sängbord med underrede i krom och bordsskiva i glas. Fåtöljen Karin med fotpall är klädd i läder Naturale i färgen Camel. Runt matbordet Inter, med sitt underrede i krom och vit toppskiva i laminat med svart undersida, står stolarna Sam – även de klädda i läder Naturale i färgen Camel.