Kasthall och Pär Olofssons bildserie Hover

Fotokredd: Pär Olofsson för Kasthall/Scandinavian Man.

Bildserien Hover, en hyllning till Kasthalls 130 år av tidlös design, visas nu som utställning i Kasthalls flaggskeppsbutik i centrala Stockholm. Utställningen speglar Kasthalls taktila mångfald och position som stark designaktör på den svenska och internationella inredningsscenen. 

Det var den unga entreprenören Ludvig Andersson som grundade Kasthall år 1889. Idag, 130 år senare, ses den etablerade mattfabriken som hjärtat av Sveriges textilindustri. Fabriken ligger i Kinna och det är med Kasthalls egna designstudio och gedigna hantverkskunnande som mattorna tillverkas. Kasthalls höga kvalitet samt kreativa miljö har över åren lockat till sig världsledande varumärken och designers, såsom Ingrid Dessau, Astrid Sampe, Gunilla Lagerhem-Ullberg, Ilse Crawford, Paola Navone och Lara Bohinc.

Med detta jubileum och utställning vill Kasthall hylla sin historia och arv. Genom Pär Olofsson bildserie Hover  gestaltas klassiker mattor från olika epoker i nya, oväntade vinklar. Olofssons verk kommunicerar innovation och tredimensionell spänning som vilar i det klassiska, mer direkt fångar ögat. 

- Tanken med bilderna var att på ett klassiskt manér använda sig av mattan som tvådimensionellt objekt och utforska det tredimensionella rummet. Inspirationen var först klassiska former så som kuben, cirkeln och konen men i slutändan kom former in inspirerad av tornadon och pastasorten farfalle, säger Pär Olofsson.

- Om Ludvig Andersson besökteoss i dagskulle han bli glad över att se attvår respekt för materialoch hantverk förblivitoförändradoch att hans entusiasm för innovation lever vidare, berättar Karin Wickberg, marknadschef på Kasthall. 

Bildserien Hoverpublicerades ursprungligen i det svenska mode- och livsstilsmagasinet Scandinavian Man. Fram till den 20 september 2019 går Pär Olofssons bilder att betrakta på utställningen i Kasthalls flaggskeppsbutik på Ingmar Bergmans gata 4 i Stockholm, därefter flyttas galleriet vidare till Kasthalls marknader i övriga världen.