Heymats nya matta Løype, designad av Vera & Kyte

Foto: Heymats
Foto: Heymats
Foto: Heymats

Under hösten 2019 lanseras kollektionen Løypeett samarbete mellan mattproducenten Heymat och den norska designstudion Vera & Kyte. Designduon har hämtat inspiration från skidspår och skapat ett uttryck som frambringar ett intressant samspel mellan klassiskt och modernt, sett till både färg, mönster och form.

– Vi är väldigt stolta över den nya kollektionen. Den är lugn och spännande på samma gång, och har en tydlig personlighet utan att ta allt fokus i ett rum. Den är rätt och slätt läcker, säger Sonja Djønne, VD på Heymat.

Løypes enkla, grafiska mönster påminner om nypreparerade skidspår, med en skärpa som passar lika bra till såväl sommar som vinter. Løype lanseras i tre rektangulära storlekar samt två cirkelformade versioner, som uppfyller den ökade efterfrågan på runda mattor. Løype går att få i jordnära färger som mörkblått, ljusblått, gult och greige. Tanken är att mattorna ska vara tidlösa och långlivade, samtidigt som de fungerar med dagens moderna interiörpalett. Nyanserna är melerade och döljer därmed effektivt smuts och grus, medan undersidan i halksäkert nitrilgummi ser till att mattorna ligger stadigt mot underlaget. 

– Mönstret bildar en rofylld lek mellan ränderna, det är klassiskt och modernt på samma gång. Varje matta har ett unikt mönster där snitten skapar ett grafiskt samspel mellan skuggor och ljus, säger Vera Kleppe och Åshild Kyte, grundarna av Vera & Kyte.

I likhet med Heymats övriga modeller tillverkas Løype i slitstark industrikvalitet med mycket god absorptions- och uppsamlingsförmåga. Luggen i PET består av 50 procent återvunnen plast, vilket är i linje med Heymats hållbarhetstänk. 

– Med utvecklingen av Løype har vi fått insikt i, och stor respekt för, Heymats ansvarsfulla förhållningssätt till miljön. Vi tror också på att ett gott samarbete, bra kommunikation och genomarbetade produkter har en lång livslängd, säger Vera & Kyte.