Beckmansalumni inreder i Paris

Foto: Raphaël Dautigny

Under den pågående Paris Design Week öppnar Svenska institutet i Paris sina nyrenoverade gästlägenheter med fokus på svensk design. En av lägenheternas koncept, inredning och möbler har skapats av nio Beckmansalumni i samarbete med Masterstudenter från Paris College of Art (PCA).

–Vi ser att arbetet kan öppna för att en större internationell publik ska intresserar sig för ung svensk design och upptäcka nya framtida designers kreativitet, formkänsla och omsorg om hantverk och material, säger Annika Berner, som leder Beckmans alumniprojekt.

–Arbetet har gett alumni möjlighet att delta i internationellt samarbete och de har också samarbetat nära svenska producenter och hantverkare.

Utställningen Hem x 6

På Svenska institutet i Paris finns sex gästbostäder som är ett uppskattat tillfälligt hem för uppemot 100 svenska forskare, kulturpersoner och konstnärer varje år. För att stärka institutets designprofil har lägenheterna nu renoverats och inretts enligt sex olika tolkningar av uttrycket "hem". Institutet har gjort det konstnärliga urvalet av deltagare i utställningen, och de sju huvudutställarna har valt sina respektive formgivare. Förutom Beckmans Designhögskola och PCA medverkar bland andra Carl Malmsten där Anna Kraitz står för inredningen. Övriga lägenheter är inredda av Färg&Blanche för Gärsnäs, Svenskt Tenns designteam, Ulf Agnér för TEA och Septembre Architecture & Urbanisme för Dux. Kasthall har producerat alla mattor i samarbete med formgivarna. Gästbostäderna visas mellan 8 september och 13 oktober.