Färgstarkt utomhuskontor på taket till nytt kontorshus i Västerås

Det förekommer både starka färger och gott om möjligheter att fånga solen på Castellums utekontor. Bildkälla: Castellum
Det inglasade konferensrummet förlänger utomhussäsongen.

Stadsdelen Kopparlunden i Västerås genomgår för närvarande en omvandling till en dynamisk ny stadsdel. I maj i år invigdes kontorshuset Koppartorget TRE, där byggherren Castellum bland annat satsat på ett innovativt utomhuskontor på taket.

 

Text: Annika Wihlborg

 

Koppartorget TRE har ett varierat utseende med en kombination av olika fasadmaterial, varierande fönstersättning och olika byggnadshöjder. Det som utmärker Castellums nya kontorshus allra mest är förmodligen det nyskapande utomhuskontoret på taket. Utekontoret upptar en yta på drygt tvåhundra kvadratmeter och har utformats enligt WorkOUT®, Castellums eget koncept för just utomhuskontor.

 

–Utomhuskontoret är tillgängligt för alla våra hyresgäster. Vi valde att ta hjälp av en arkitekt när vi skapade vårt WorkOUT®. Vi etablerade vårt första WorkOUT® i Växjö och bestämde oss för att följa upp satsningen med en liknande lösning i Västerås. En avgörande skillnad mellan de båda utomhuskontoren är dock att WorkOUT® i Växjö är beläget på marknivå, medan WorkOUT® i Västerås ligger på taket, säger Eva-Lotta Fjellgren, projektutvecklare på Castellum. 

 

En utmärkande faktor för konceptet WorkOUT® är att det är specialdesignat för just arbete, i kontrast till en traditionell takterrass, som snarare är utformad för avkoppling och umgänge.

Inspirerar till kreativitet och nya idéer

Här finns arbetsplatser som stödjer såväl enskilt arbete som jobb tillsammans med andra, stående arbete och sittande arbete i olika konstellationer och sammanhang, oavsett om man föredrar att sitta vid ett skrivbord eller i en mer loungeinspirerad miljö. WorkOUT® i Kopparlunden kan beskrivas som ett aktivitetsbaserat kontor där man verkligen kan uppleva väder och vind och kan ta vara på det fina vädret genom att jobba utomhus hela eller delar av arbetsdagen. Kontoret är förstås också utrustat med el och trådlöst WiFi.

Målsättningen med designen av WorkOUT® är att det ska inspirera till kreativitet och nya idéer och Castellum har därför valt att använda mycket färg i inredningen.

–Tanken är att vi ska etablera fler utomhuskontor runtom i Sverige, enligt vårt koncept  WorkOUT®. Vi har fått ett genomgående positivt gensvar på det här nya konceptet, många uppger att de blir glada och känner sig inspirerade av att vi vågat ta ut svängarna med de starka färgerna och möjligheten att faktiskt arbeta utomhus så snart vädret tillåter, säger
Eva-Lotta Fjellgren.

Om andan faller på kan även större möten förläggas på WorkOUT® i Kopparlunden. Här finns därför ett inglasat konferensrum som gör det möjligt att förlänga utomhussäsongen och få utomhuskänsla under en större del av året. Här finns möjlighet att koppla upp sig mot en större bildskärm på väggen och är det lite kyligare ute går det att slå på infravärmen.

Kombination av trätrall och konstgräs

–Vi har använt oss av en kombination av konstgräs och trätrall för att skapa en ombonad och varierad känsla på kontoret. Vi har även inrett med många olika växter, vilket också underlättar avgränsningen och indelningen mellan olika zoner på utomhuskontoret. De gröna växterna fungerar som naturliga avdelare för att skapa rumsligheter mellan olika tilltänkta arbetsytorna, säger Christian Kahlefeldt, arkitekt på Gestalt Arkitektur, arkitekt, designer och formgivare i projektet.  

 

Gestalt Arkitektur har formgivit och programmerat ytan utifrån Castellums kravspecifikation.  Tillsammans har de båda företagen tagit fram ett koncept som kan användas även på andra platser. De har också möblerat ytan för flera olika arbetssätt och utifrån Castellums krav. Gestalt har även formgivit Castellums första WorkOUT® kontor i Växjö.

Nola har varit med och möblerat det nya flexibla utomhuskontoret. Nola har bland annat levererat bord, solstolar, fåtöljer, möbelgrupper och planteringskärl, som tillsammans bidrar till att skapa en ombonad utomhuskänsla. I utekontoret finns bland annat en solsäng i design av Peter Ekroth, Arena bord i design av Mattias Stenberg och planteringskärlen Scoop Moonlight i design av Julie Storm. Här har man även använt sig av möbelgruppen Rocky i design av Nina Jobs samt stolen Djurgårdsbrunn, som formgetts av Bärndal & Rehm.