Nyskapande med mikrobiologi

Naturen brukar tjäna som förebild för många formgivare. Men fransmannen Noé Duchafour-Lawrance går ända ner på mirkoskopisk nivå när han hämtar inspiration i växternas cellstruktur till sin exklusiva bokhylla.

Den konstnärliga ådran fanns i familjen för franske inredningsarkitekten Noé Duchafour-Lawrance eftersom hans far var skulptör. Möjligen var det redan i genbanken som Noé fick smak för de naturliga mjuka organiska former som präglar hans design. Även om hans möbler ofta är utsökta och  sirliga och till synes sköra så är de alltid funktionella och redo för sin uppgift.

 

Tidigare i sin karriär var Noé Duchafour-Lawrance anlitad som konstnärlig ledare för världsrenommerade restaurangen Sketch i London, vars inredning starkt bidrog till att göra det till ett av de mest eftersökta i stadens stenhårda konkurrens om matgästerna.

 

När formgivaren var redo att starta sin egen designstudio fick han snart prestigefyllda uppdrag som att inreda flygbolaget Air France business class lounge, och butikskoncept för Yves Saint Laurent och BSL Gallery i Paris.

Att som Duchafour-Lawrance hämta inspiration och förebilder i naturen är på intet sätt unikt, det har många stora föregångare gjort, men att som fransmannen gå ner på mikronivå för att hämta skaparkraft är desto mer ovanligt. Hans bokhylla Naturoscopie har nämligen inspirationskälla i något så specifikt som växternas cellstruktur, endast synligt i mikroskop.

 

- Jag vill med mitt arbete gå bortom den ytliga uppfattningen av naturen för att återskapa de intryck och känslor som vi erfar inför speciella naturfenomen, har formgivaren förklarat.

 

Man kan se tydliga paralleller med den walesiske industridesignern Ross Lovegrove som under årtionden legat i framkant för innovativa former och ny teknologi inom produktutveckling.

 

Naturoscopie togs fram exklusivt för en utställning med Gallery BSL i Miami och Paris. Den numrerade och signerade kollektionen i begränsad upplaga utgörs av bokhyllan i ett par versioner och en serie belysning med bladformationer. Objekten prisades av bland annat designerlegenden Carlo Molino med de poetiska orden: ”Det finns stunder, dagar, då det med förvåning är möjligt att fånga fragment av det vardagliga livet som samspelar perfekt med våra känslor”. Bokhyllan är tillverkad av carbonfiber, aluminium och koppar medan lamporna framställs i stål, glasfiber, spegelglas och plexiglas.

 

WILLEAM VENDEL