Lek med ljus betong och trädgården

Behaglig punktbelysning och nivåskillnder på terrasssgolven ger en skön stämning I trädgården
Den centrala trappan är navet runt de viktigaste utrymmena. Dämpade mjuka material som Haisa marmor, europeisk vitek och svärtat stål har använts. Taket är mjukt belyst.

San Francisco, USA, kontaktar ett ungt par Studio Vara för att utforma en ny bostad åt sin familj på fem personer. På ett välkänt ställe hade familjen en liten hörntomt i Gamla Palo Alto.

Av Annika Silver  Foto: Matthew Millman Photography

Flera önskemål

Med många önskningar och ett begränsat utrymme för förändringar var önskemålen utmanande när man bad arkitekterna att skapa ett litet men samtidigt ett flexibelt hem med stor närvaro.

För att lösa detta pussel tänkte sig Studio Vara huset som en Rubiks kub av tätt
sammanflätade utrymmen som expanderar utåt. Man ville också forma ett landskap av intima men samtidigt generösa utomhusrum. För att dela upp huset och
samtidigt uppnå lätthet i ett kompakt rät-

linjigt utrymme använde man sig av distinkta material som betong för källaren, trä på
entréplan och mörk zink till översta våningsplanet.

Inuti huset finner man överdådiga material med sofistikerade detaljer som får hemmet att kännas stort och lyxigt trots sin litenhet.

Glasväggar från golv till tak får dagsljuset att tränga sig in genom huset och maximerar känslan av rymlighet.

Eleganta och noggrant genomtänkta förvaringsutrymmen

Det inbyggda köket samt de gemensamma sällskapsutrymmena på huvudplanet
kerställer att den öppna planlösningen inte känns loftliknande. En skulpturell ståltrappa uppsatt mot en bärande stenhällsvägg förankrar hela huset och förenar de tre nivåerna. På övervåningen ligger master-sviten och övriga sovrum strategiskt placerade för att säkerställa det privata och samtidigt maximera utsikten utanför.

 Studio Vara höll i byggprojektet som innefattade arkitektur, interiör, möbler och landskapsarkitektur. Resultatet blev en sömlös, integrerad helhet.