Spännande materialmöten i köket - Del 1

Intressant materialmöte i en gammal, fransk lantgård, renoverad under arkitekten Julie Smiths ledning. Franska, antika inslag har kombinerats med modern, italiensk möbel- och belysningsdesign. Spännande är Abimis rostfria bänkar, en antik fransk sink och äldre bänkar och skåp i trä, med arbetsytor i rostfritt. Foto Abimis
Det supermoderna köket på en vind i staden Vicenza är från Abimis. Köket Atelier har ett fåtal material – rostfritt Aisi304, trä och sten. Golvets hexagonaler i grå nyanser är lekfullt. Skapar värme och bryter med det minimalistiska gör det rustika, kraftiga ekbordet. Foto Abimis
V88 är bilföretaget Aston Martins första kök, skapat i samarbete med Formitalia, kända för lyxmöbler och accessoarer. Utrustning ur Gaggenaus serie 400. På ön skivor i valnöt Canaletto och i grå pulpismarmor. Exklusivt är läderdetaljer och läderklädda sidor i glasskåpen av valnöt. Foto Formitalia
Quadro Design har utrustat köksstationen Critter med blandaren Ottavo, design Hans Thyge Raunkjaer. Quadro menar att det är ett exempel på hur design samtidigt kan vara funktionell, ekonomisk, hållbar och estetisk. Med systemet Idealaqua kan vattnet också renas en sista gång. Ottavo finns i krom, svart eller vitt. Rena linjer passar Critter, här i orange. Foto Quadro Design
En tuff miljö med industrikaraktär från Aran. Matt, svagt turkost står fint mot teglet. Svart, smal ram på handtagslösa skåpdörrar markerar en modern men samtidigt tidlös karaktär tillsammans med svarta möbler och accessoarer. Observera spegeln bakom vasken i väggskåpet! Foto Aran
Sparsmakad, japansk estetik vilar över köket och varje detalj i Sipario från Aran. Designer är Makio Hasuike. Liggande valnöt har kombinerats med rostfritt och glas i överskåp. Fläkt är en rad små hål. Benen i metall går igen i de fristående skåpen Totem med överdel i glas liksom hyllor. Köket finns i andra material, till exempel grå mattlack, men alltid med samma, lite stränga framtoning. Foto Aran

Av Sylvia Hardwick  

Ingress

Idag är köket gärna en kompakt enhet med alla funktioner integrerade, en utveckling som säkert hör samman med öppna lösningar där kök placeras i till exempel vardagsrum. Då är det också bra att kunna stänga igen enheten, något som flera designer anammat. I mer traditionella kök möter man ofta läckra kombinationer av marmor och trä, glas och trä och ganska mycket rostfritt därtill.

Brödtext

Nu presenteras en hel del kök i dessa kombinationer men även med antika inslag i blänkande rostfria lösningar. På årets Il Salone visades även en del lekfulla, fiffiga inslag.

Blankt rostfritt och trä

Abimis kök i Vicenza är ett bra exempel på hur material kan kombineras. Skinande rostfritt stål i en minimalistisk stil i köksskåp och bänkar möter kraftigt, grovt trä i ett massivt bord. Materialen ligger långt från varandra utseendemässigt och taktilt men skapar spänning. Golvets hexagonaler står för det lekfulla.

I ett gammalt fransk lantkök har Abimis rostfria köksinredning kombinerats med befintliga antika träskåp och en underbar gammal sink i sten. Köket har blivit praktiskt funktionellt men har samtidigt kvar ursprunglig charm. 

Asiatisk och japansk elegans

Kvänums nya kök Liljencrantz är uppkallat efter köksluckan med samma namn och designern Louise Linjencrantz. Den skulpturala miljön är rustik men också asiatiskt elegant och ren. Den stora köksön, skåpsidorna och bänkarna i portugisisk kalksten ger tyngd medan bänkskåp och öppna hyllor i betsat trä kommunicerar lätthet och värme.

Lägg märke till spisens reglage i kalkstenen. Detta är Kvänums första samarbete med en extern designer men också Louise Liljencrantz första köksdesign. Louise kommer från modebranschen men är etablerad designer sedan några år.

Den japanske designern Makio Hasuike har för Aran skapat köket Sipario på det mest fulländade sätt. I den puristiska miljön är liggande valnöt, rostfritt och glas bärande element i bänkar, vägg- och högskåp samt i de två ”vitrinskåpen” Totem. I övre delen exponeras på japansk vis enstaka, vackra föremål. Rutnätet i trä är omisskännligt japanskt. En smal rad små hål utgör fläkten.

Den kompakta enheten

Som ett svar på behovet att bo på mindre ytor och att placera köket i öppna rumslösningar satsar fler designer och företag på kompakta enheter med alla funktioner integrerade.

Makio Hasuike har för Aran även skapat en sådan lösning i serien Sipario, en verklig framtidsvision designad på det mest förfinade sätt och ställd mot en tjock glasvägg som också utstrålar japansk renhet. Gaslågor och reglage sitter direkt i den rostfria arbetsbänken och fläkten är en rad små hål ovanför överskåpet. Japanskt finlir!

Rastelli har Kook, design Karim Rashid. Kook är en samlad enhet att placera mot en vägg. Allt är praktiskt med jalusidörrar som öppnas uppåt med mekanik, djupet är stort för att få plats med alla funktioner. Kook kan kompletteras med högskåp med eller utan glasdörrar, för ugnar, vinskåp och förvaring. Dessa kan ställas fritt eller dikt mot köksenheten. En rosa linje binder ihop enheterna.

Även Valcucine satsar på det kompakta i Logica Celata. Även här maximeras arbetsytan genom att överskåpen öppnas uppåt. Och när man inte använder köket kan det stängas. Högskåp kan komplettera Logica Celata, designat av Gabriele Centazzo som skapat serien Logica.

Mer fantasi

Även i Rastellis kök Karan har Karim Rashid formgivit en enhet med skåp, ugnar och matlagning infälld i väggen. Vasken har dock flyttats ut och fått en plats i det piedestalformade bordet som är kökets centrum. Eleganta, organiska former har därmed tillförts den kompakta enheten liksom harmoni och estetik.

Lekfullt är även Ottavo Critter men av helt annan karaktär. Här har Quadro Design skapat en kompakt köksstation för matlagning med bra arbetsyta och vask. Funktionellt hållbarhetstänk och originell estetik gäller, men den ekonomiska sidan, som man betonar, kanske inte är så avgörande – köket kräver förmodligen förvaringsskåp och bänkar.   

Andra karaktärer

Minimalistiskt rent är Rastellis kök Royale i vit laminat och glashylla i smäcker metallupphängning runt fläkten. Enkelt och luftigt. Den blå väggen med ugnar kontrasterar mot den u-formade köksön och högskåpen.  

Industrikaraktär möter i Arans ljust turkosa kök. Svarta ramar på skåpsdörrar, mörk stenskiva som omsluter köksön och svarta tillbehör ger kraft åt det turkosa, som står fint mot teglet. En luftig miljö med enheter även för mindre ytor.  

En praktisk, rustik miljö möter i Pedinis kök i serien Arts & Craft, design Alfredo Zengiari. På bilden en luftig version med öppna bänkar och hyllor. Vacker valnöt möter lackade ytor och ljus, porslinsliknande Laminam i bänkskivor och vask. Enkelt och tidlöst!

Ny på banan är Aston Martin som formgivit V88 i samarbete med det exklusiva möbelföretaget Formitalia. V88 följer sportbilarnas tradition och hantverk och är handgjord i Italien. Köket kan skräddarsys för varje miljö och färgönskan. Öns valnötsskiva är svängbar med elektrisk mekanism och all utrustning är från Gaggenau. Lyxigt är läderdetaljer samt läderklädsel på insidorna i högskåpen i valnöt. Även barstolarna har formgivits för V88.

En sådan lyx kan man bara fantisera om.