Huntsman Chair från Børge Mogensens

Foto: Carl Hansen & Son

et är nästan sju decennier sedan Børge Mogensens Huntsman Chair presenterades för första gången på Köpenhamns Snedkerlaugs möbelutställning 1950. Stolen, som förenar det enkla med det komplexa, sätts nu i produktion hos Carl Hansen & Son. Huntsman Chair fanns med på samma utställning som Hunting Table, som lanserades förra året.

 

Carl Hansen & Son nylanserar Børge Mogensens Huntsman Chair för att komplettera Hunting Table, som presenterades förra året, med anledning av att Børge Mogensen upptagits i den danska möbeltillverkarens omfattande portfölj med legendariska danska formgivare. Huntsman Chair, som bidrog till att definiera Børge Mogensens distinkta stil, har en robust elegans som fungerar i många sammanhang - och som även på egen hand är en tilltalande loungestol.

 

Børge Mogensens formspråk är känt för att vara nedtonat med vikt på starka konstruktioner och material av högsta kvalitet. Huntsman Chair, som Børge Mogensen formgav för Köpenhamns Snedkerlaugs temautställning 1950 om möbler till en jaktstuga, är inget undantag. Stolen förblev ett utställningsföremål fram tills i år, då Carl Hansen & Son tar in den i sin kollektion av möbelklassiker.

 

– Det är självklart för oss att fokusera på denna fantastiska design som Børge Mogensen skapade under sin glansperiod. Stolen har en kvalitet som gör den mycket relevant för den danska designtraditionen och den kompletterar också det eleganta jaktbordet perfekt. Hans ambition var att skapa design som satte människan i centrum och som skulle hålla i generationer. Huntsman Chair är ett klassiskt exempel på detta, säger Knud Erik Hansen, VD på Carl Hansen & Son. 

 

Huntsman Chair blev med sin raffinerade robusthet en representant för dansk möbelkonst och den epok som idag är känd som Danish Modern, tack vare sin enkla form och sina organiska material. Stolen tillverkades ursprungligen av rökt ek och kärnläder - två av de material som Børge Mogensens föredrog. Kärnläder var ett nytt material vid den tidpunkten i Børge Mogensens karriär och kom att få stor betydelse för hans formspråk, som fick ett mer robust uttryck. 

 

Precis som Hunting Table formgavs Huntsman Chair ursprungligen för en specifik miljö, nämligen jaktstugan, men trots det har båda möblerna en inbjudande elegans, delvis på grund av sina vinklade ben och slanka design, som ger dem en lätthet i formen. Huntsman Chair har designats för att passa under ett matbord, varför den är relativt låg med organiskt formade armstöd, vilket gör att den fungerar bra både som stol vid matbordet och som loungestol.

 

Huntsman Chair kännetecknas av en stringent och rationell formgivning som låter materialen tala för sig själva. Med sitt typiska fokus på att optimera möblernas funktion och sitt öga för hantverksmässiga detaljer har Børge Mogensen designat en stol som i hög grad förenar estetik och utsökt komfort. Man ser tydligt Børge Mogensens utbildning som möbelsnickare i allt från stolens mjuka, organiska träram, dess vinklade ben och dess rundade omfamnande armstöd till dess klassiska tappfogar med kontrasterande träkilar. I synnerhet tappfogarna, som gör stolen extra stabil, kräver stor hantverksmässig precision. 

 

Kärnlädret som används i stolens sits och ryggstöd smyger runt träramen och hålls sträckt av spännen bakom ryggen och under sätet - ett typiskt designmässigt grepp i Børge Mogensens arbete som vittnar om hans känsla för estetik. Kärnlädret är omsorgsfullt skarvat för en smidig övergång mellan lagren. Lädrets flexibla överkant och det rörliga ryggstödet, som monterats med beslag av mässing eller rostfritt stål, optimerar sittkomforten och möjliggör olika sittställningar.

 

Designen är på många sätt ett tydligt bevis på att Børge Mogensen var elev till en av dansk designs stora mästare - Kaare Klint. Även om Børge Mogensen utvecklade ett eget formspråk med betoning på en informell inredningskultur, inspirerades han mycket av Kaare Klints fokus på människans proportioner och idén om att en bra möbel måste utstråla både visuellt lugn och praktisk funktion. 

 

– Børge Mogensens respekt för träet och hantverket avspeglas tydligt i hans design. Det är en av anledningarna till att hans möbler passar så bra in i Carl Hansen & Sons kollektion. För oss känns hans designvärden mycket meningsfulla och därför är det ett nöje att få återskapa denna stol från hans ursprungliga ritningar, säger Knud Erik Hansen, som ser fram emot att lägga till ännu en av Børge Mogensens formgivningar till kollektionen i år.